Le Bridge, folosită pentru a crea aparențele unui concurs la aeroport, menit companiei Lagardere Travel Retail

Scandaloasa licitație de la Aeroportul Internațional Chișinău a eșuat. Despre asta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, care a precizat că, până la ora 15:00, când s-a încheiat depunerea dosarelor pentru participare, erau înregistrate doar două companii – Lagardere Travel Retail, despre care presa a scris că a fost înregistrată într-un cămin din sectorul Buiucani și care este singura care ar întruni condițiile de calificare, și Le Bridge, care nu întrunește criteriile de participare.

Potrivit lui Andrei Spînu, procesul ar fi fost sabotat, inclusiv din interior și că urmează să fie inițiată o procedură nouă, în termene cât mai restrânse. „Scopul lui Șor a fost să continue să extragă bani din spațiile aeroportului și să blocheze o licitație corectă”, a scris Andrei Spînu pe platformele de socializare.

Pe de altă parte, bloggerul Eugen Luchianiuc menționează că Le Bridge ar fi depus dosarul cu cinci minute înainte de expirarea termenului, la insistența vicepremierului Andrei Spînu, pentru a crea aparențe ale unui concurs. „Atenție! Până la ora 14:50 era un singur participant – deja rău famata Lagardere Travel Retail, despre care Spînu a declarat că nu cunoaște nimic. În jurul orei 14:55, la Aeroport a ajuns un Jeep de culoare neagră, care îi aparține companiei Le Bridge (ultimele trei cifre din număr 111). Din el a ieșit un reprezentant al companiei, pentru a depune dosarul și a salva concursul cu un singur pretendent (deși Le Bridge nicidecum nu întrunește condițiile de calificare)”, a notat Luchianiuc.

El a ironizat pe seama vicepremierului – „acum, Spînu dă vina pe Șor – în stilul clasic: hoțul strigă „prindeți hoțul!””.

Anunțul despre licitația cu strigare pentru darea în arendă a spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău a fost publicat de către Agenția Proprietății Publice în data de 18 ianuarie. Specialiștii au remarcat că în caietul de sarcini au fost incluse o serie de condiții inexplicabile, care avantajează un singur agent economic – Lagardere Travel Retail. Este vorba inclusiv de „experiență de minimum 7 ani în domeniul comerțului tip Travel Retail și alimentației publice în cel puțin 10 aeroporturi din Uniunea Europeană, cu trafic de minimum 2,5 milioane pasageri în ultimii 3 ani”. De atunci, anumite condiții au fost modificate de trei ori.

Mai mulți politicieni din opoziție au atenționat că guvernarea simte că va pierde puterea și că încearcă să vândă ce a mai rămas profitabil în proprietatea statului, sub protecția structurilor de drept.

De menționat că Lagardere Travel Retail figurează într-un dosar de corupție intentat de Direcția Anticorupție din România, după ce a câștigat, în condiții dubioase, o licitație de închiriere a spațiilor duty free din Aeroportul Otopeni.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share