Alte știri

Legea fondurilor AOAM pe anul 2021, votată în lectură finală

Pinterest LinkedIn Tumblr

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pe anul 2021 a fost votată în lectură finală în şedinţa de miercuri, 16 decembrie, a Parlamentului.

Documentul prevede venituri de peste 11 miliarde 144 milioane de lei şi cheltuieli de peste 11 miliarde 344 milioane de lei, cu un deficit de 200 de milioane de lei, care urmează a fi acoperit din contul soldului de mijloace băneşti de la finele anului curent.

În comparaţie cu suma aprobată pentru 2020, este prognozată majorarea veniturilor cu aproape 2 miliarde 761 milioane de lei sau cu cca 33% şi a cheltuielilor cu aproape 2 miliarde 961 de milioane sau cu 35,3%.

Cele mai multe acumulări în fondurile AOAM, aproape 5 miliarde 65 milioane de lei, vor proveni din primele AOAM în formă de contribuţie procentuală. Suma totală a transferurilor din bugetul de stat va fi de peste 5 miliarde 835 de milioane de lei, dintre care circa 2 miliarde 932 de milioane de lei reprezintă banii pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern. Totodată, veniturile din primele în sumă fixă sunt planificate în volum de 140 milioane de lei.

Conform legii, prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă, precum şi cea în formă procentuală din salariu şi din alte recompense vor rămâne neschimbate. Astfel, prima în sumă fixă va constitui 4 056 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate reducerile de 50%, 60% şi 75%. Prima în formă procentuală din salariu va fi păstrată la nivel de 9%.

Cea mai mare parte a fondurilor AOAM, peste 11 miliarde 181 de milioane de lei, urmează a fi direcționată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente. Această cifră este cu peste 2 miliarde 955 de milioane sau cu cca 36% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2020. Creşterea respectivă urmează să acopere cheltuielile necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

De asemenea, Legea fondurilor AOAM pentru 2021 prevede acoperirea cheltuielilor aferente majorării cu 30% de la 1 ianuarie 2021 a salariului de funcţie al personalului angajat în instituţiile medico-sanitare publice. Totodată, este prevăzută acoperirea cheltuielilor destinate sporului pentru motivarea personalului antrenat în acordarea asistenţei medicale persoanelor cu COVID-19.

Cea mai mare creştere, cu peste 1 miliard 655 de milioane de lei sau cu 39,5% faţă de suma aprobată pentru anul curent, este planificată la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti. Suma totală planificată pentru acest tip de asistenţă medicală va depăşi 5 miliarde 847 de milioane de lei. Acest fapt va permite acoperirea financiară a serviciilor spitaliceşti acordate pacienţilor cu COVID-19, a serviciilor acordate de unităţile de primiri urgenţe, a cazurilor de chirurgie de zi, precum şi a serviciilor din cadrul programelor speciale.

Pentru asistenţa medicală primară este planificată o creştere cu peste 667 de milioane de lei sau cu 29,6% faţă de bugetul aprobat pe 2020. Majorarea respectivă va asigura, printre altele, acoperirea unui număr mai mare de medicamente compensate, inclusiv preparate pentru pacienţii cu diabet, precum şi extinderea listei medicamentelor compensate. Cheltuielile destinate medicamentelor compensate au fost prevăzute în sumă de aproape 678 de milioane 620 mii de lei sau cu 23,7 milioane mai mult faţă de suma aprobată pentru anul curent.

La nivelul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu sunt prevăzute mijloace financiare în creştere cu peste 212 milioane de lei sau cu 27,3%. Din aceşti bani urmează a fi finanţate medicamente şi consumabile achitate suplimentar, servicii de intervenţie timpurie copiilor de la naştere până la 3 ani cu nevoi speciale/tulburări de dezvoltare şi risc sporit, tratamentul de reabilitare a copiilor cu dizabilităţi neuro-locomotorii, servicii de reabilitare oftalmologică a persoanelor cu vedere slabă.

Mijloacele financiare pentru asistenţa medicală urgentă prespitalicească sunt prevăzute în volum de peste 1 miliard 74 milioane de lei, cu circa 368 de milioane sau 52,1% mai mult faţă de suma aprobată pe anul 2020.

Îngrijirile medicale la domiciliu urmează a fi finanţate cu mai mult de 98 de milioane de lei, în creştere cu peste 30 de milioane sau cu 44,8% faţă de volumul aprobat pe anul curent. În cadrul acestui subprogram vor fi finanţate şi serviciile prestate de centrele comunitare de sănătate mintală şi de sănătate prietenoase tinerilor.

Suma pentru serviciile de înaltă performanţă va creşte cu aproape 22 milioane de lei sau cu 9,8% faţă de cea aprobată pe 2020.

Pentru anul viitor, în fondul măsurilor de profilaxie au fost planificate 45 de milioane de lei, iar în cel de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale – 15 milioane.

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul viitor va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2021.

Citește și: Aproape 700 de computere au fost donate instituțiilor de învățământ din Chișinău

loading...

Comments are closed.