„Legea Magnițki Moldova” este o absurditate și nu are analogie în lumea civilizată, critică Ilan Șor

Așa-zisa „lege Magnițki”, pe care a elaborat-o Guvernul Gavrilița și care a scandalizat juriștii din țară, este o absurditate și nu are analogie în lumea civilizată. De această părere este președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. El a declarat, în emisiunea „Tema” de la „Primul în Moldova”, că nicio țară normală nu aplică sancțiuni în raport cu propriii cetățeni.

„Eu i-aș adresa actualului regim, care se raportează la SUA – fără îndoială, un stat democratic, următoarea întrebare: În SUA este posibil să aplici sancțiuni în raport cu propriii cetățeni? Desigur că nu! Nu astfel de sancțiuni. Nu poate o țară normală să aplice sancțiuni în raport cu propriii cetățeni. Aș numi această lege nu „legea Magnițki”, ci „legea bâtei”, deoarece, prin această lege, regimul obține absolut toate pârghiile pentru lupta împotriva tuturor celor incomozi – fie că e vorba de opoziție, jurnalist, specialist etc.”, a explicat Ilan Șor.

„Legea Magnițki Moldova” a fost prezentată într-un briefing susținut vineri, 9 decembrie, de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Documentul stabilește că persoanele incomode guvernării pot rămâne fără bunuri, nu vor putea să beneficieze de servicii în țara noastră, precum deschiderea unui cont bancar sau efectuarea transferurilor bancare.

Inițiativa a fost aspru criticată de mai mulți juriști. Președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, a subliniat că inițiativa Guvernului Gavrilița contravine conceptului legii adoptate de SUA și normelor de drept internațional. De asemenea, el a atenționat că sancțiunile aplicate de SUA nu pot avea efecte juridice în Moldova sau să fie aplicate orbește de către autorități.

Și fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, a atenționat că „legea Magnitsky” va provoca pierderea de către Moldova a proceselor de judecată la CEDO și statul va plăti despăgubiri. În emisiunea „Puterea a patra” de la N4, Pavlovschi a mai spus că documentul elaborat de Guvernul Gavrilița contravine Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Total
0
Shares
Total
0
Share