Legislativul a adoptat proiectul de lege cu privire la reglementarea și controlul organismelor modificate genetic

Proiectul de legea cu privire la reglementarea și controlul organismelor modificate genetic a fost adoptat, astăzi, de Legislativ.

Documentul are ca scop armonizarea legislației naționale în domeniul securității biologice și al controlului organismelor modificate genetic cu legislația Uniunii Europene.

Noua lege stabilește cadrul normativ și instituțional necesar desfășurării activităților de obținere, testare, utilizare, comercializare, dar și operațiunilor de import și export a organismelor modificate genetic.

De asemenea, sunt stabilite măsurile de precauție, în vederea prevenirii, supravegherii și detectării practicilor de utilizare a organismelor modificate genetic.

Actul aprobat conține și prevederi referitoare la competențele Comisiei naționale pentru securitate biologică și ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în ceea ce privește introducerea și plasarea pe piață a organismelor modificate genetic. În acest sens, un rol important îi va reveni și Agenției de Mediu, care va elibera autorizațiile și va monitoriza circulația acestor produse.

O altă prevedere se referă la posibilitatea de a restricționa sau de a interzice cultivarea organismelor modificate genetice pe întreg teritoriul Republicii Moldova sau în anumite regiuni.

Potrivit notei informative, o dată cu adoptarea acestui proiect va fi asigurată evidența strictă și transparența procesului de autorizare a utilizării organismelor modificate genetic. De asemenea, se va asigura și informarea tuturor grupurilor de interese despre efectele produselor agroalimentare cu conținut de organisme modificate genetic.

Proiectul va intra în vigoare după 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. La data intrării în vigoare a acestui proiect se va abroga Legea privind securitatea biologică.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share