Legislativul a audiat raportul de activitate al Fondului de garantare a depozitelor

Parlamentul a audiat, în ședință plenară, Raportul de activitate al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar pe anul 2023.

Potrivit informațiilor, situația financiară a sectorului bancar a fost caracterizată prin creșterea activelor, creditelor, ratei fondurilor proprii, depozitelor persoanelor fizice și ale celor juridice. La sfârșitul anului 2023, conform datelor raportate de către bănci, valoarea totală a depozitelor bancare a fost de 113396,6 milioane de lei, în creștere cu peste 22 % comparativ cu anul 2022. Majoritatea depozitelor erau în monedă națională (63,4 %), iar depozitele în valută străină constituiau 36,6 %.

Totodată, depozitele garantate la sfârșitul anului 2023 se ridicau la 29509,0 milioane de lei, înregistrând o creștere de circa 58 % pe parcursul anului de raportare. Acest lucru se datorează creșterii semnificative a nivelului de acoperire, dar și revizuirii criteriilor de eligibilitate a unor categorii de deponenți.

În context, anul 2023 a adus schimbări majore ale cadrului normativ ce reglementează activitatea de garantare a depozitelor bancare în Republica Moldova. Aceste schimbări au însemnat alinierea la prevederile cadrului normativ european și la cele mai bune practici internaționale în domeniu. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi cu privire la garantarea depozitelor în bănci, a fost instituit un nou nivel de acoperire în mărime de 100 000 de lei, care, începând cu 1 ianuarie 2025, va fi majorat la 200 000 de lei.

Parlamentul a recomandat Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, în hotărârea adoptată, să asigure elaborarea cadrului normativ secundar aferent schemei de garantare a depozitelor bancare; evaluarea constantă a performanțelor schemei de garantare pentru menținerea încrederii populației; creșterea gradului de educație financiară a populației.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share