Social

Liceul Teoretic „A. Agapie” din comuna Pepeni are o academie de dezbateri

Pinterest LinkedIn Tumblr
Învaţă să construiască o societate democratică de pe băncile şcolii. Vorbim despre liceenii din satul Pepeni din raionul Sângerei, care îşi manifestă abilităţile oratorice, capacităţile de a asculta şi de a-şi spune argumentat punctul de vedere în cadrul unor dezbateri organizate în şcoală. De data aceasta tinerii au luat în dezbatere teme ce ţin de libertatea presei, fast-food-uri, s-au aprofundat şi în antichitate, informează trm.md
Elevii au dezbătut trei moțiuni: „Produsele  de tip fast-food  ar trebui  să  fie interzise în comercializare; Cucerirea Daciei de către imperiul roman semnifică un început eroic și Libertatea presei e mai importantă decât dreptul politicienilor la viaţa privată.

„Scopul dezbaterii a fost de a ne motiva să ne implicăm cât mai activ în societate, să fim un exemplu pentru generațiile viitoare. Nu este prima dezbatere la care particip, dar de fiecare dată simt că mă formează pe mine ca personalitate.”, a spus unul dintre participanți la dezbatere.

„Am învățat cum să-mi expun propria opinie și de a nu-mi fi frică că voi avea un contraargument. Vrem să fie un exemplu pentru ceilalți elevi, pentru a se implica activ în asemenea dezbateri, să poată fiecare să-și spună părerea, căci mai multe păreri rezolvă o problemă.”, a declarat un alt participant la dezbatere.

„Copii noștri își dezvoltă o cultură democratică și o demnitate națională de aici din școală. Ei văd, trăiesc, simt și vor altceva, au alte așteptări de la autorități. Simt că presa se teme de a-și spune cuvântul, se tem de a aduce adevărul. Se filtrează informația spre favoarea unor candidați”, a declarat Victoria Golban, metodistă.

Tinerii au fost evaluați de către arbitri independenți ce au ținut cont de modul de a expune argumentele după importanță, limbajul corporal, pronunția, contactul vizual cu publicul și modalitatea de a capta atenția.

În Liceul Teoretic „A. Agapie” din s. Pepeni, dezbaterile au devenit o tradiție și continuă să persiste datorită profesoarei de istorie și educație civică, Veronica Spînachi.

„Credem că este bine pentru elevi, pentru că în cadrul dezbaterilor s-au putut afirma ca vorbitori care trebuie să țină cont de trei aspecte, argumentare, prezentare și strategia echipei. Ei știu regulile, se străduie să le respecte, pentru că astfel se dezvoltă, obțin abilitatea de orator, de argumentator.”, a declarat profesoară de istorie și ed. civică, Veronica Spînachi.

„Clubul dezbateri și întreaga activitate efectuată în acest domeniu este binevenită în instituția noastră, deoarece promovează comunicarea liberă între generații, discuțiile, elevii au libertatea de a trata anumite probleme pe care ei le pun în discuție și le analizează dându-și părerile și în oarecare măsură luptând pentru ca ele să fie realizate”, a declarat directorul Liceului Teoretic „A. Agapie”, Liuba Rudei.

Dezbaterile au fost susţinute şi organizate în şcolile şi universităţile din Republica Moldova pentru a educa o generaţie de tineri cu gândire critică şi analiza din perspective multiple a subiectelor din diverse situaţii a vieţii culturale, economice, sociale şi politice.

academia de dezbateri din Pepeni, comuna Pepeni, Liceul Teoretic Alexandru Agapie, Pepeni Sangerei, raionul Sangerei, Veronica Spinachi
loading...

Comments are closed.