Licitația de la Aeroport // Exonerarea de răspundere penală nu-i valabilă, spune Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, confirmă observațiile experților, cu privire la nulitatea în fața legii a noii prevederi incluse din caietul de sarcini, în cazul licitației de la aeroport, referitoare „exonerarea de răspundere”. Acesta susține că sintagma respectivă a fost copiată din documentația realizată pentru un concurs similar de la Cluj și că ar avea menirea exclusivă de a-i proteja pe responsabilii de la APP sau întreprinderea care gestionează aerogara de eventuale contestații din partea unor persoane terțe, scrie ziua.md

Întrebat dacă scopul autorităților a fost de a-i asigura pe organizatorii licitației că nu se vor alege cu dosare penale după finalizarea concursului, Spînu a recunoscut că, dacă vor exista bănuieli rezonabile că au fost comise ilegalități, vinovații vor trebui să răspundă în fala legii.

„Acolo nu se exonerează de responsabilitatea față de Procuratura Generală, față de Centrul Național Anticorupție și față de alte structuri de drept ale Republicii Moldova. Acolo se exonerează de posibilii participanți sau posibilele persoane care ar putea să zică că nu au înțeles o propoziție din caietul de sarcini. Evident că, dacă se va identifica un act de corupție, trafic de influență sau orice alt tip de ilegalitate din acest proces, CNA, Procuratura Anticorupție, INI vor putea interveni. Haideți să fim serioși, nu poate nimeni să exonereze de legea Republicii Moldova”, a declarat Andrei Spînu, în platoul emisiunii Rezoomat, de la Realitatea Live.

Potrivit lui, rolul mențiunii cu privire la „exonerarea de răspundere” este de a-i asigura pe cei vizați că nu vor exista „influențe sau presiuni de nicăieri din altă parte”.

„Această notă a fost introdusă după ce au fost analizate mai multe caiete de sarcini similare, iar dacă ne vom uita la caietul de sarcini, spre exemplu, de la Cluj, pentru că aeroportul de la Cluj a trecut exact prin acest proces, o să vedem că, în mare parte, inclusiv formularea a fost copiată de acolo, pentru a asigura acest grup care organizează această licitație că nu va avea influențe sau presiuni de nicăieri din altă parte”, a adăugat Andrei Spînu.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share