Politic

Lider politic: Guvernarea PAS și președintele Sandu împing Moldova în cea mai gravă criză socială și economică

Pinterest LinkedIn Tumblr

În istoria Republicii Moldova nu a existat un Guvern care să dezamăgească atât de rapid și de urât oamenii, cum a făcut-o în doar primele 100 de zile de mandat Guvernul Gavrilița, care a devenit sinonim cu criza economică, pandemică, energetică, socială. Așa a calificat președintele PSRM, Igor Dodon, primele 100 de zile ale Guvernului PAS.

”Ce avem după 100 de zile de guvernare PAS? Avem creștere de prețuri absolut la toate produsele și serviciile. Creștere de îmbolnăviri și de morți din cauza pandemiei prost gestionate. Restanțe la salarii, demiteri abuzive ale funcționarilor, umilirea medicilor și a învățătorilor, falimentarea agricultorilor și a întreprinzătorilor mici și mijlocii. În aceste trei luni de guvernare PAS, Republica Moldova a trecut și printr-o stare de urgență în energetică, deoarece guvernul n-a negociat la timpul cuvenit contractul pentru gaz, iar rezultatul negocierilor a dus la majorarea mai mult decât dublă a prețului și a tarifelor pentru consumatori”, notează liderul socialiștilor.

Potrivit lui Dodon, compensațiile anunțate de guvernanți sunt o păcăleală prezentată cu aroganță și lipsă de bun simț. În opinia președintelui PSRM, cetățenii au fost mințiți, fiindcă li se va compensa doar un procent foarte mic din creșterea prețului la gaze, iar în realitate ei vor plăti sume majorate pentru toate serviciile, pentru căldură, pentru mâncare.
”După estimările mai multor experți, Moldova se pregătește să intre în cea mai gravă criză socială și economică de la independență încoace. Sunt strașnice prognozele care se fac”, constată Dodon.

Președintele PSRM susține că Moldova a nimerit pe mâna unor diletanți, care fac experimente cinice pe oameni, creează crize pe loc gol și apoi dau vina pe alții. Dar justificările și mesajele populiste despre moștenirea grea nu mai merg. Cetățenii așteaptă de la PAS soluții, nu justificări, pentru asta i-au votat, nu pentru a le explica de ce nu pot face nimic.

”Eu nu spun că socialiștii au avut o guvernare perfectă, am avut și noi problemele noastre, orice guvernare le are, dar niciodată nu am împins țara spre un asemenea dezastru și când o să vedeți ce urmează în săptămânile și lunile următoare o să înțelegeți cât de real e ceea ce vă spun acum”, susține Dodon.

Tot azi se împlinește un an de când Maia Sandu a obținut votul cetățenilor pentru a conduce țara. Potrivit liderului PSRM, la fel ca în cazul Guvernului Gavrilița, nimeni nu s-a așteptat că triumful de atunci al Maiei Sandu se va transforma atât de rapid și atât de brutal într-un fiasco politic și economic total.

”Președintele Maia Sandu s-a remarcat în acest an doar prin călătorii repetate peste hotare, prin creșterea cheltuielilor de întreținere a instituției prezidențiale, prin declarații scandaloase și prin subordonarea dictatorială a tuturor structurilor statului, inclusiv s-a remarcat prin „atacul raider” asupra Procuraturii Generale, operat de forțele subordonate direct Președinției. În același timp, cetățenii au aflat că Maia Sandu, ca șef de stat, nu este responsabilă de nimic și nu poate sau nu vrea să rezolve problemele care preocupă cu adevărat oamenii”, spune Igor Dodon.

Președintele PSRM informează că echipa sa a pregătit un Raport alternativ desfășurat pe situația din Republica Moldova, cu indicarea principalelor probleme, pe domenii, dar și cu prezentarea unor soluții concrete. Pe parcursul următoarelor zile, socialiștii vor prezenta în cadrul unor briefinguri tematice datele din raport, pentru ca cetățenii, dar și guvernanții să înțeleagă mai bine în ce situație jalnică a ajuns țara.

”Le recomand tuturor să asculte atent prezentarea, pentru a face diferența dintre realitatea socială și falsurile prezentate în raportul premierului Gavrilița. La această etapă, noi venim cu recomandări față de guvernare, dar nu exclud că cetățenii vor cere de la opoziție măsuri mai ferme și acțiuni stradale, dacă situația economică va degrada în continuare. Noi, socialiștii, precum și alte forțe de opoziție, vom fi mereu gata să intervenim, sub toate formele pe care le presupune apărarea democratică a drepturilor sociale”, menționează președintele PSRM.

loading...

Comments are closed.