Alte știri

Liderii armatei SUA se temeau că Donald Trump va încerca o lovitură de stat. Au pregătit un plan ca să-l oprească

Pinterest LinkedIn Tumblr

Șefii armatei Statelor Unite au fost atât de temători că Donald Trump și aliații săi vor încerca să dea o lovitură de stat după alegerile din noiembrie 2020, încât își făcuseră mai multe planuri de răspuns la o astfel de încercare, relatează CNN, citând fragmente dintr-o carte care urmează să fie lansată.

Cartea, ai cărei autori sunt jurnaliști premiați cu Pulitzer, descrie cum Mark Milley, șeful Statului Major al armatei americane și alți șefi ai acesteia au discutat un plan de a demisiona unul câte unul în azul în care urmau să primească ordine ilegale sau periculoase din partea lui Trump.

În „I Alone Can Fix It”, carte care va apărea marțea viitoare, sunt descriși ultimii ani din mandatul lui Donald Trump și felul în care oficiali din fosta administrație de la Casa Albă, dar și anturajul lui Trump au încercat să gestioneze comportamentul din ce în ce mai instabil al fostului președinte după pierderea alegerilor prezidențiale din 2020.

În carte este prezentat felul în care, pentru prima oară în istoria modernă a Statelor Unite, liderul armatei, al cărui rol este de a-l consilia pe președinte, se pregătea de o confruntare cu acesta în așteptarea unei posibile încercări de lovitură de stat.

Îngrijorările lui Milley erau alimentate inclusiv de acțiuni ale președintelui, precum concedierea ministrului apărării și demisia procurorului general. Acestea erau percepute ca un semn că urmeazăceva chiar „mai sinistru”.

„Ei pot să încerce, dar nu vor reuși”, le-a spus Milley adjuncților săi, conform autorilor cărții. „Nu poți să faci asta (n. red. – o lovitură de stat) fără armată . Nu poți să faci asta fără CIA și fără FBI. Noi suntem cei care avem armele”, a adăugat Milley.

În zilele de dinaintea tentativei de insurecție din 6 ianuarie, Milley s-a temut că Trump alimentează tensiunile pentru a putea avea o scuză să ceară intervenția armatei. El l-a perceput pe fostul președinte drept „liderul autoritar clasic care nu mai avea nimic de pierdut”.

Sursa: Digi24

loading...

Comments are closed.