Externe

Liderii europeni solicită Bruxelles-ului să pregătească accelerarea procesului de aderare la UE a țărilor din Balcanii de Vest

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderii UE solicită accelerarea procesului de aderare și avansarea integrării treptate a celor șase state din Balcanii de Vest, se arată în concluziile Consiliului European din 23 iunie, scrie caleaeuropeana.ro.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În concluziile adoptate după prima zi a summitului de la Bruxelles Consiliul European „reafirmă urgența de a face progrese tangibile în rezolvarea disputelor bilaterale și regionale deschise” în Balcanii de Vest, inclusiv prin dialogul Serbia-Kosovo privind normalizarea relațiilor.

Textul reiterează „sprijinul fără echivoc al UE pentru perspectiva de aderare a Balcanilor de Vest”, dar reamintește, de asemenea, importanța reformelor, în primul rând în domeniul statului de drept, în special cele legate de independența și funcționarea sistemului judiciar și de lupta împotriva corupției. De asemenea, invită partenerii să garanteze drepturile și egalitatea de tratament a persoanelor care aparțin minorităților.

Liderii europeni mai fac apel la soluționarea rapidă a chestiunilor rămase nerezolvate în cadrul discuțiilor dintre Macedonia de Nord și Bulgaria și la lansarea fără întârziere a negocierilor de aderare, aflate în impas din cauza unor diferende între cele două țări privind limba, istoria și identitatea.

Deși blocada impusă de Sofia la începutul negocierilor se aplică doar Macedoniei de Nord, Albania este și ea afectată deoarece UE preferă să analizeze împreună candidaturile celor două state. 

De asemenea, este subliniată „disponibilitatea Consiliului European de a aproba acordarea statutului de țară candidată pentru Bosnia și Herțegovina” și solicită Comisiei Europene să prezinte un raport privind punerea în aplicare a 14 priorități-cheie stabilite pentru această țară.

În acest sens, liderii UE salută acordul politic la care au ajuns liderii Bosniei și Herțegovinei la Bruxelles la 12 iunie 2022, care este necesar pentru stabilitatea și funcționarea deplină a țării și pentru a răspunde aspirațiilor populației privind avansarea pe calea europeană. Astfel, Consiliul European face apel la toți liderii politici din Bosnia și Herțegovina să pună în aplicare rapid angajamentele stabilite în acord și să finalizeze de urgență reforma constituțională și electorală, ceea ce va permite țării să facă progrese decisive pe calea sa europeană, în concordanță cu avizul Comisiei.

Președintele Consiliului European, Charles Michel,  a declarat, înaintea summit-ului UE cu liderii din Balcanii de Vest, care a avut loc joi dimineață, în marja reuniunii șefilor de stat și de guvern din țările membre, că „există o voință politică foarte puternică de a revigora procesul de aderare” cu statele din această regiune și „de a transmite un mesaj foarte clar și puternic”.

Însă, momentan „există încă discuții în Bulgaria”, urmărite îndeaproape de la Bruxelles, care lucrează, totodată, cu președinția franceză a Consiliului UE la propuneri „pentru a putea începe negocierile cu Albania și cu Macedonia de Nord cât mai curând posibil”. Michel a subliniat că „aceasta este o prioritate majoră pentru noi” și „vom face tot posibilul pentru a obține un rezultat pe acest subiect important”.

De asemenea, oficialul european a mai declarat că se face tot posibilul „și pentru a ne asigura că toate eforturile depuse în ceea ce privește Bosnia și Herțegovina vor avea un efect pozitiv pentru a dezamorsa tensiunile politice din țară și pentru a ne asigura că instituțiile funcționează în  această țară”.

 

 

loading...

Comments are closed.