Imediat după alegerea în funcţia de preşedinte, Igor Dodon a venit cu iniţiativa de a soluţiona un şir de probleme urgente: cele referitoare la terenurile agricole, şcoli, plăcuţele de înmatriculare, diplome, problemele ce ţin de calea ferată, de cauzele penale, iar la întrevederea din 4 ianuarie 2017 cu Vadim Krasnoselski aceste teme au fost stabilite.
„Însă preşedintele moldovean, prin atitudinea sa pasivă, a pus responsabilitatea pentru rezolvarea problemelor la negocierile cu RMN pe seama Guvernului moldovean, care, prin reprezentantul său, poartă un dialog formal cu Transnistria”, a declarat liderul de la Tiraspol.
Vadim Krasnoselski l-a criticat dur pe Igor Dodon pentru că susţine iniţiativa de a deschide posturi comune la frontiera moldo-ucraineană. Acesta mai consideră că instituirea controlului moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean al frontierei este o încălcare flagrantă a acordurilor încheiate anterior, inclusiv a formatului „5+2”.
„Anumite forţe pro-occidentale tensionează situaţia dintre Moldova şi Federaţia Rusă. Domnul Dodon discreditează Transnistria în faţa Rusiei, acuzând-o de furt, de regim oligarhic şi de alte păcate de moarte. Şi, în general, se constată că ei îndeplinesc aceeaşi sarcină: de a rupe legăturile cu Rusia atât în Moldova, cât şi în Transnistria”, a mai declarat liderul separatist.
Deasemenea el a criticat şi declaraţia privind statutul de neutralitate al Moldovei, în condiţiile în care la Chişinău a fost deschis Biroul de Legătură NATO, iar ministrul român al Apărării a convenit cu Eugen Sturza un acord privind înfiinţarea unui batalioan mixt în România și R. Moldova.