În această săptămână, Maia Sandu, liderul Partidului „Acţiune şi Solidaritate” (PAS), şi Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr” (PDA), au făcut anunţul pe care-l aşteptau o mare parte din electoratul pro-european – participarea la următoarele alegeri parlamentare în cadrul unui bloc comun.
Corect ar fi fost ca şi Andrei Năstase să figureze la această rubrică ca şi „Omul Săptămânii”, dar până la urmă am decis că respectivul titlu trebuie să-i revină Maiei Sandu. Or, poziţia PDA era binecunoscută, inclusiv în ceea ce ţine de detaliile colaborării cu PAS nu doar în alegerile parlamentare, ci în general. Impresia generală ce se crease era că mingea se afla pe terenul Maiei Sandu şi a colegilor săi, care ar fi trebuit să renunţe la unele aspecte asupra cărora insistau (sondaje, diverse evaluări neclare etc.) şi să accepte principiul de egalitate şi reciprocitate, asupra căruia insista PDA. Până la urmă, acest principiu a fost acceptat şi aceasta a făcut posibilă noua alianţă politică a celor două formaţiuni, transmite Tribuna.md.
Decizia comună la care au ajuns PDA şi PAS schimbă radical datele problemei în politica moldovenească. Acum, dreapta pro-europeană porneşte cu mult mai multe şanse în anul electoral 2018, care va începe în scurt timp. Nu este exclus ca anume această decizie să joace rolul decisiv în viitorul scrutin. Dar, multe depind şi de comportamentul pe care PDA şi PAS îl vor avea în continuare.
Reamintim că Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972. A absolvit facultatea Management a Academiei de Studii Economice, a făcut masteratul în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government. A ocupat următoarele funcţii: 1994 – 1998 – Consultant, şef adjunct de direcţie, Ministerul Economiei al Republicii Moldova; 1998 – 2005 – Economist, Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău; 2005 – 2006 – Director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare din cadrul Ministerului Economiei al Republicii Moldova; 2007 – Coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Moldova; 2007 – 2009 – Consultant pe reforma administraţiei publice centrale în cadrul Guvernului Republicii Moldova; 2010 – 2012 – Consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale, Washington DC, SUA. În 2012, a devenit ministru al Educaţiei, funcţie pe care a exercitat-o în Guvernele Filat-II, Leancă şi Gaburici pînă în iulie 2015. La finele lui 2015, împreună cu un grup de susţinători, a lansat iniţiativa de constituire a Partidului „Acţiune şi Solidaritate”. În mai 2016, a avut loc Congresul de constituire a acestui partid, ea devenind liderul lui. La alegerile din 30 octombrie 2016, a participat în calitate de candidat al forţelor pro-europene la funcţia de Preşedinte al RM. A trecut în turul doi, unde a fost învinsă de socialistul Igor Dodon.