Liderul Partidului ”Renaștere”: PAS împinge cu insistență Republica Moldova în NATO

Natalia Parasca, președintele partidului „Renaștere”, își pune o serie de întrebări cu privire la aderarea Moldovei la NATO. Aceasta susține că PAS împinge țara spre Alianța Nord-Atlantică, încălcând Constituția, care declară Moldova drept stat neutru, scrie sinteza.org

Parasca susține că ignorarea acestui principiu ar putea submina voința majorității absolute a societății moldovenești, care se opune intrării în orice bloc militar.

Îngrijorările se axează pe pregătirile trupelor NATO și ruse pentru scenarii diverse, iar Parasca se întreabă de ce Moldova ar oferi o platformă pentru un posibil conflict militar direct.

„PAS împinge cu insistență Moldova în NATO. Republica Moldova va fi singura țară nefiind membru NATO și nefiind candidat la intrare în acest bloc care va lua parte la cele mai mari instrucțiuni al Alianței din Europa de după Războiul Rece. Și aici apar mai multe întrebări. Ce ne facem cu articolul 11 din Constituție, care declară Moldova stat neutru? De ce este ignorată poziția majorității absolute a societății moldovenești, care se opune intrării Moldovei în orice bloc militar?”, se întreabă retoric Parasca.

Punctul culminant al argumentului se concentrează pe importanța neutralității în contextul istoric al Moldovei independente, amintind de conflictul de pe Nistru. Parasca subliniază că rana acestui conflict nu a fost încă vindecată, iar consecințele tragice au lăsat amprente profunde în societate.

Întrebările retorice ridicate de liderul „Renaștere” vizează pregătirea femeilor și bărbaților moldoveni pentru a se implica într-un posibil război, subliniind că neutralitatea reprezintă singura garanție pentru o țară mică și, sincer spus, vulnerabilă precum Moldova, în fața schimbărilor și agresiunilor continue din lumea contemporană.

„Trupele NATO și cele ruse se pregătesc pentru diferite scenarii, inclusiv pentru cele mai pesimiste, este lucrul lor. Dar de ce țara noastră se oferă ea însăși să servească drept platformă în care jucătorii mari ar putea, teoretic, să intre în confruntare militară directă? Neutralitatea a apărut în constituția noastră nu întîmplător. În Moldova independentă a existat deja un conflict militar pe Nistru, și această rană a rămas încă nevindecată în societatea noastră. Sute de bărbați în floarea vîrstei au murit în acest conflict, iar mii s-au întors acasă cu sănătatea și liniștea sufletească distruse. Sunt gata femeile să-și lase soții și fiii să intre în război împotriva unei puteri nucleare? Vor oare bărbații să ia mitralierele și să stea în tranșee în loc să crească copii și să urmeze o carieră? Neutralitatea este singura garanție pentru țări atît de mici (și, să fim sinceri, slabe) precum Moldova, de a supraviețui în lumea noastră aflată în continuă schimbare și agresiune. Dacă, desigur, autoritățile acestor țări își doresc pace și dezvoltare stabilă pentru cetățenii lor”, a punctat președintele partidului.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share