Liderul socialiștilor: Confirm comunicarea de către CEDO a cauzei Dodon Igor versus Moldova

 

Igor Dodon, președintele PSRM, a confirmat comunicarea de către CEDO a cauzei pe care o are în examinare.

”Confirm comunicarea de către CEDO Guvernului R. Moldova a cauzei Dodon Igor versus Moldova. Pentru mine, persoană care a ocupat mai multe funcții de demnitate publică, aceasta nu poate fi un motiv de mândrie și bucurie. Faptul că a trebuit să ajung tocmai la CEDO pentru ca să cer dreptate și să se constate abuzurile comise de politicienii aflați la guvernare în țara noastră în complicitate cu pionii lor din justiție, nu mă bucură.

Am acceptat să mă adresez la Curtea Europeana doar la insistențele avocaților mei, care mă avertizau că justiția în general, judecătorii și procurorii în cazul meu, se află sub presiune enormă și că eu nu am șanse să beneficiez de un proces echitabil. Acest lucru era și mai vizibil, în condițiile în care guvernarea își numea după bunul plac și cu încălcarea oricăror norme democratice judecători “temporari” și docili la Curtea Supremă de Justiție, judecători care judecau cazul meu. Conduita în principiu și deciziile care erau adoptate de acești judecători confirmau temerile avocaților mei.

Suspectând încălcarea drepturilor omului în cazul meu, CEDO a comunicat Guvernului cauza Dodon contra Moldovei și a formulat întrebări concrete față de guvernare în ceea ce privește încălcarea dreptului la un proces echitabil și dreptului la o instanță de judecată bazată pe lege, precum și încălcarea dreptului la libera circulație.

Eu nu pretind la careva satisfacții materiale. Pentru mine este importantă constatarea încălcărilor drepturilor omului și faptul că aceste constatări vin de la o jurisdicție internațională cu adevărat notorie în domeniul protecției drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Chiar mi-aș dori ca dosarul meu la CEDO ca și altele asemenea, depuse de oamenii noștri la Strasbourg, să-i determine în sfârșit pe judecătorii și procurorii noștri să înțeleagă că ei nu sunt instrumente în mâna politicienilor, ci sunt instituții de aplicare a legii și protecție a drepturilor omului.

Vom vedea cum vor evolua lucrurile, dar și cum vor acționa și comenta autoritățile în cazul meu. Sper să nu-și acopere iar ilegalitățile cu sloganuri sterile privind războiul hibrid, și integrarea europeana. Ori, integrarea europeană nu poate fi folosită de nici un partid politic aflat la putere ca slogan politic și paravan pentru acoperirea abuzurilor, limitarea drepturilor omului și nimicirea oponenților politici”, este declarația lui Dodon.

Amintim că Igor Dodon este vizat în 13 dosare penale.

Total
0
Shares
Total
0
Share