Social

Liliacul a înflorit a doua oară – semn că vom avea o toamnă lungă și caldă în acest an în Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

În primele zile de toamnă natura ne surprinde cu fenomene neobișnuite. În nordul țării au înflorit pentru a doua oară castanii, liliecii și salcâmii. Acesta este un semn că vom avea o toamnă lungă și secetoasă, susţin specialiştii de mediu, potrivit cărora, acest fapt este cauzat de încălzirea globală.

Cercetătorii spun că la fel de lungă va fi și iarna, iar astfel am putea rămâne doar cu trei anotimpuri, fără primăvară. „În ultimul timp extremele naturii se întâmplă tot mai des, demonstrează că avem fenomenul încălzirii globale. Toamna va fi îndelungată. Vor suferi culturile de toamnă”, a menţionat Boris Boincean, cercetător.
 
Efectele negative deja se observă. Alexei Ivanov, din raionul Orhei, deţine mai multe terenuri cu cereale şi spune că nu va reuşi să prelucreze solul pentru a semăna culturile de toamnă. „Termenii expiră pentru semănatul rapiţei şi nu putem semăna, pentru că este uscat. Nu ştim ce va fi cu pregătirea solului pentru grâu şi orzul de toamnă”, a precizat Alexei Ivanov, agricultor.
 
„Cel mai grav ar fi la prelucrarea terenului, mai puţin grav ar fi la fructe şi legume, deci pentru pomi, care trebuie să intre în perioada de repauz”, a spus Şerban Vasile, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii.
 
Între timp, meteorologii anunță vreme caniculară la început de toamnă. „Maximele vor oscila de la plus 33 plus 35 de grade. Evident, aceste temperaturi sunt înregistrate la umbră, însă la soare ele sunt cu şapte, opt grade mai mari”, a declarat Natalia Ungureanu, sinoptician.
 
Potrivit The Weather Company, temperaturile peste valorile termice medii vor continua în perioada septembrie – noiembrie în cea mai mare parte a Europei. 
loading...

Comments are closed.