Lituania este pregătită să își trimită unii soldați în Ucraina

Lituania este pregătită să își trimită soldații într-o misiune de instruire în Ucraina, în ciuda amenințărilor nucleare pe care le lansează Rusia, a anunțat premierul lituanian Ingrida Simonyte într-un interviu publicat miercuri de Financial Times, potrivit The Moscow Times, sursă citată de digi24.ro

Comentariile premierului Lituaniei vin după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale se pregătesc să efectueze exerciții cu arme nucleare tactice ca răspuns la „amenințările și provocările” occidentale.

„Dacă ne-am gândi doar la răspunsul rusesc, atunci nu am putea trimite nimic. La fiecare două săptămâni auzi că cineva va fi bombardat cu arme nucleare”, a declarat Simonyte pentru Financial Times despre posibilitatea ca lituanienii să trimită truper în Ucraina.

Lituania, membră a UE și NATO, a propus anterior să-și trimită trupele în Ucraina în scopuri de antrenament, dar Kievul nu a făcut încă o astfel de cerere, mai notează publicația britanică.

Rusia l-a convocat pe ambasadorul francez, marți, pentru a protesta față de politicile „provocatoare” ale Franței, ca urmare a declarațiilor făcute de Emmanuel Macron pentru The Economist săptămâna trecută, când a spus că trupele occidentale ar putea fi trimise în Ucraina dacă forțele ruse rup liniile de front ucrainene.

„Ei vorbesc despre disponibilitate și chiar despre intenția de a trimite contingente armate în Ucraina – adică, de fapt, să pună soldați NATO în fața armatei ruse. Este o rundă complet nouă de tensiuni care escaladează. Este fără precedent și impune măsuri speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Total
0
Shares
Total
0
Share