Lituania analizează posibilitatea lansării producției interne de drone navale în cooperare cu Ucraina, fiind interesată în mod special de dronele din clasa Magura, folosite cu succes împotriva flotei ruse din Marea Neagră, a declarat ministra Apărării, Dovile Sakaliene, într-un interviu acordat publicației Militarnyi.
”Magura, din punctul meu de vedere, este un produs militar excelent”, a afirmat Sakaliene, subliniind eficiența acestor drone în actualul conflict naval din regiune.
Potrivit sursei citate, proiectul presupune producerea comună de drone pe teritoriul Lituaniei, cu acoperirea integrală a costurilor de către Vilnius.
”Mai exact, noi plătim pentru fabricarea a două echipamente: unul va fi transferat Ucrainei, iar celălalt va rămâne în Lituania, dar acoperim costurile pentru ambele”, a explicat viceministrul Apărării.
Dronele Magura sunt vehicule de suprafață fără pilot, dezvoltate de Ucraina, cu un rol tot mai important în confruntările navale.
În 2 mai, serviciile de informații militare ucrainene (HUR) au folosit drone Magura-7, echipate cu rachete aer-aer, pentru a doborî două avioane rusești Su-30 în apropierea orașului-port Novorossiisk, potrivit șefului HUR, Kirilo Budanov.
La începutul anului, Lituania a alocat 20 de milioane de euro pentru achiziționarea de armament ucrainean, în sprijinul Kievului. Sakaliene a reiterat că țara sa vede un potențial semnificativ în colaborarea în domenii strategice precum dronele navale și cele cu rachete.