Litvinenco: „Reforma justiției nu se face peste noapte. Este nevoie de puțină răbdare, pentru că nu viteza este importantă, ci calitatea reformelor”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a participat astăzi la cea de-a patra ediție a Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției 2022”, și anume la panelul de discuții despre integrarea europeană și cei nouă pași pe care trebuie să-i întreprindă Republica Moldova pentru aderarea la UE, șase dintre care țin nemijlocit de sistemul de justiție.

În discursul său, ministrul Sergiu Litvinenco s-a referit la două aspecte importante pentru parcursul european al țării noastre: combaterea corupției și instituții de drept funcționale și integre. „UE vrea să vadă, așa cum vrem și noi, investigații credibile și ajunse la o finalitate, cu hoții la închisoare și averilor lor confiscate. Nu peste patru ani, dar în timp rezonabil. Și în acest sens, Ministerul Justiției a promovat mai multe inițiative legislative pentru deblocarea anumitor procese: modificarea cadrului infraconstituțional pentru a fortifica o independență reală a judecătorilor și procurorilor; legea care permite condamnarea în lipsă (deja avem două dosare inițiate de Procuratura Anticorupție urmare aplicării acestei legi); lucrăm la modificarea Codului penal, Codului contravențional, Codului de procedură penală, la proiectul privind măsurile speciale de investigație”, a spus ministrul Justiției.

În context, Sergiu Litvinenco a explicat care sunt etapele reformării sistemului de justiție, începând cu reforma pre-vetting (verificarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM, CSP și colegiile acestora), care este în desfășurare, iar până la sfârșitul acestui an ar trebui să avem un nou CSM, și continuând cu reforma Curții Supreme de Justiției – proiectul de lege a fost definitivat și urmează să fie expediat Comisiei de la Veneția pentru expertizare. Având o nouă componență a CSM și CSJ, în care se vor regăsi doar judecători cinstiți și integri, va fi mult mai ușor să continuăm și finalizăm evaluarea judecătorilor și procurorilor. Este important ca până la final de mandat să avem un sistem reformat și curățat.

„Așa cum am mai spus anterior, ne dorim ca schimbările să se întâmple mai repede, și în răstimpul acesta în care avem voința politică puternică. Dar cu toții înțelegem că reforma justiției nu se face peste noapte. Este nevoie de puțină răbdare, pentru că nu viteza cu care se realizează reformele este importantă, ci calitatea acestora, pentru că ne dorim rezultate care să reziste în timp, indiferent de cine va veni la guvernare”, a încheiat ministrul Litvinenco.

Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției 2022” este organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova în parteneriat cu Ministerul Justiției.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share