Politic

Miniștrii desemnați depun jurământul de învestire în fața lui Andrian Candu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Noi membri desemnați ai Cabinetului de miniștri au depus jurământul de învestire în fața șefului legislativului, Andrian Candu, care exercită temporar interimatul funcției de președinte al țării.

„Vă felicit cu numirea în funcţie şi vă doresc un manadat de succes. Fie ca începutul acestui an să fie un nou început pentru Republica Moldova şi pentru Guvernul ţării, dar şi pentru fiecare dintre voi. Să scrieţi o nouă pagină pentru Moldova plină de succes şi realizări şi să duceţi ţara la un alt nivel de dezvolatre. Guvernul Filip a reuşit să înceapă unele reforme dificile, printr-o nouă componenţă cu siguranţă lucrurile începute bine pot fi duse până la capăt. Sunt sigur că prin devotament faţă de ţară şi cetăţeni veţi reuşi. Anul 2018 este unul dificil şi plin de provocări pentru că e unul electoral, dar şi pentru că avem multe de făcut astfel ca cetăţenii să simtă o viaţă mai bună. Trei repere sunt importante: ca instituţiile să fie funcţionale, guvernate de legi; demnitari cu simțul datoriei și respect pentru oameni; profesioniști în funcții publice”, a menţionat preşedintele parlamentului, Andrian Candu.

Şi premierul Pavel Filip i-a felicitat pe noii membri ai Guvernului.

„Acest pas se încadrează perfect în acel lanţ de reforme. Cu toţii ştim că nu vom avea un an simplu, este un an electoral. Aduc felicitări tuturor cu numirea în funcţie şi sunt sigur că veţi munci intens şi ne vom ţine departe de polemici politice. Să ne conectrăm pe lucrurile pe care trebuie să le facă un Executiv. Să fim mai aproape de oameni. Noua formulă se încadrează perfect într-un Guvern tehnocrat. Vă doresc succes”, a precizat Pavel Filip.

Astfel, la Ministerul Economiei și Infrastructurii funcția de ministru a fost ocupată de Chiril Gaburici.

La Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în funcția de ministru este Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Domeniul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va fi administrat de Liviu Volconovici, rector al Universității Agrare de Stat din Moldova.

În fruntea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene va fi Tudor Ulianovschi

Funcția de ministru al Justiției a fost ocupată de Alexandru Tănase.

Iurie Leancă a ocupat funcția de vicepremier al Integrării Europene. Iar viceprim-ministrul pentru reintegrare va fi doamna Cristina Lesnic.

PUBLIKA.MD aminteşte că șeful statului, Igor Dodon a refuzat repetat să semneze decretele, iar Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din funcție. Cabinetul de miniștri va avea șapte membri noi.

Cabinetul Filip a fost învestit în ianuarie 2016. În această perioadă, a fost adoptată o nouă lege a Guvernului, iar numărul de ministere s-a redus de la 16 la 9.

Șeful statului, Igor Dodon condamnă modalitatea în care au fost învestiți noii miniștri și faptul că Înalta Curte a fost implicată în acest proces. Nemulțumiți sunt și deputaţii Partidului Socialiștilor. Aceștia au anunțat că la primele ședințe plenare ale sesiunii de vară a parlamentului vor veni cu inițiativa de a introduce moțiune de cenzură împotriva noilor membri ai Guvernului.

loading...

Comments are closed.