Economic

Liviu Volconovici: Agricultorii moldoveni vor beneficia de asistență pentru elaborarea planurilor de afaceri

Pinterest LinkedIn Tumblr

Agricultorii din Republica Moldova care vor accesa credite în condiții avantajoase în cadrul programului ”Livada Moldovei” vor beneficia de asistență tehnică pentru elaborarea planurilor de afaceri, dar și accelerarea proiectelor de investiții. Anunțul a fost făcut în cadrul primei ședințe a Consiliului de Observatori a asistenței tehnice în sprijinul implementării activităților desfășurate de ”Livada Moldovei”.

Ministrul Agriculturii, Liviu Volconovici a spus la ședință că este salutabil faptul că după ce a fost semnat contractul în iulie 2014 între Banca Europeana de Investiții și Guvernul de la Chișinău, în baza căruia a fost acordat un împrumut de 120 de milioane de euro, se acordă și asistența tehnică. Prin instruiri, schimb de experiență beneficiarii vor fi ajutați să-și dezvolte afaceri în agricultură.

”Vor învăța să scrie un plan de afaceri, să elaboreze proiecte investiționale, precum și să își dezvolte capacitățile pentru a absorbi acest împrumut. Beneficiarii vor fi producătorii de fructe, nuci, pomușoare, struguri de masă, dar și întreprinderile cu activități de post-recoltare și procesare”, a spus Liviu Volconovici.

Potrivit ministrului, 10% din împrumuturile din cadrul programului sunt oferite sectorului educațional și științific, contribuind astfel la îmbunătățirea pregătirii forțelor de muncă conform rigorilor pieței.

”Prin implicarea instituțiilor de învățământ încercăm să creăm acea legătură atât de necesară între piața muncii și sectorul educativ. Nu putem să nu scoatem în evidență importanța ajustării pregătirii profesionale pentru sectorul agrar, fie că vorbim de cadre muncitorești, fie de specialiști de o calificare înaltă”, a specificat Liviu Volconovici.

loading...

Comments are closed.