Alte știri

Localnicii din „Orașul Maimuțelor” încearcă să-și recucerească teritoriul după ce populația de macaci a scăpat de sub control

Pinterest LinkedIn Tumblr

În oraşul Lopburi din Thailanda, miile de macaci care trăiesc în libertate nu mai atrag turiştii, absenţi din cauza pandemiei, iar populația lor s-a dublat, forţând autorităţile să reacţioneze, scrie Agerpres, citând AFP. În trei ani, populaţia primatelor a ajuns la 6.000 de exemplare care coabitează cu cei 27.000 de locuitori.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

”Locuim într-o cuşcă, iar maimuţele trăiesc afară”, a declarat o localnică nevoită să acopere curtea casei sale cu o structură imensă de plasă. „Excrementele sunt peste tot pe străzi, mirosul este insuportabil, mai ales când plouă”, a adăugat ea.

Câteva standuri mai departe, Taweesak, un alt comerciant, a amplasat tigri şi crocodili de pluş în încercarea de a speria primatele şi în plus foloseşte un baston pentru a le alunga din magazinul său.

Alungate din habitatul lor natural şi stabilite iniţial în zona unui templu din centrul oraşului, acestea au invadat de-a lungul anilor străzile adiacente, apropiindu-se tot mai mult de clădiri şi obligându-i pe comercianţi să-şi coboare definitiv draperiile.

Fostul cinematograf din oraş a devenit chiar cimitirul acestor animale, locul în care depun cadavrele semenilor şi pe care îl apără cu înverşunare.

În trecut, macacii erau tolerați de localnici deoarece atrăgeau și distrau turiștii, fiind o sursă de venit. Însă, Thailanda şi-a închis graniţele după izbucnirea pandemiei de coronavirus, iar vizitatorii străini, care obişnuiau să hrănească primatele pentru a-şi face selfie-uri cu acestea, sunt absenţi, ceea ce face ca situaţia să scape şi mai mult de sub control.

Autorităţile au lansat săptămâna aceasta o campanie de sterilizare, prima pe scară largă în trei ani. Obiectivul: castrarea a cinci sute de primate, masculi şi femele, pentru a frâna înmulţirea lor.

Atrase de mâncarea plasată în cuşti de dimensiuni mari, maimuţele sunt apoi adormite, transportate la o clinică veterinară unde sunt tatuate în funcţie de sexul lor şi de ”banda” în care trăiesc. Ele sunt eliberate apoi după o serie de analize.

La 20 iunie, prima zi a campaniei, „am capturat o sută, dar vom opera doar jumătate”, a spus Narongporn Daudduem, director în cadrul departamentului de parcuri şi faună sălbatică din Lopburi. ”Unele au fost deja sterilizate, altele alăptează, iar altele sunt încă prea tinere”, a explicat el.

Între timp, locuitorii din Lopburi trebuie să găsească în continuare soluţii. Pentru a preveni escaladarea situaţiei, comercianţii hrănesc chiar ei macacii, cu mâncare sau dulciuri.

”Aceste maimuţe au deprins obiceiul de a mânca orice, ca şi oamenii. Nu este bine pentru sănătatea lor”, a declarat Pramot Ketampai, care lucrează în complexul khmer din centrul oraşului. ”Cu cât sunt hrăniţi mai mult, cu atât stochează energie pe care o vor utiliza reproducându-se”, a adăugat el, denunţând acest cerc vicios.

Citește și: Un grup de maimuţe a atacat un asistent medical fugind cu eşantioane de COVID-19

loading...

Comments are closed.