Social

Locatarii blocului din Capitală afectat de explozie vor putea reveni în apartamente până la sfârșitul lunii decembrie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Până la 1 decembrie în blocul din sectorul Râșcani vor fi betonate cele patru planșee, afectate de explozie, iar până la sfârșitul lunii vor fi finalizate lucrările de restabilire a părții exterioare a blocului. Astfel, până la 22 decembrie locatarii din scara respectivă a blocului vor putea reveni în apartamente, potrivit unui comunicat al Guvernului Filip.

Reparația celor 10 apartamente afectate grav de explozie va fi finalizată până în luna martie 2019. Premierul a solicitat să fie amenajat și teritoriul în jurul blocului. În toată această perioadă, locatarii blocului vor rămâne cazați în sanatoriul „Constructorul” și fostul spital al Căii Ferate.

Pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, Ministerul Economiei și Infrastructurii, la indicația prim-ministrului, a elaborat și prezentat astăzi un Plan de acțiuni concrete, care prevede:

1. Ajustarea cadrului legal, astfel încât gazul lichefiat să fie comercializat doar de companiile care vor avea o licență specială și vor purta răspundere pentru verificarea și instalarea buteliilor de gaz.

2. Înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea legislației privind utilizarea și comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic.

3. Ajustarea politicii bugetar-fiscale pentru micșorarea accizei și TVA la importul de gaz lichefiat destinat consumatorilor casnici.

4 Efectuarea controalelor în școli, grădinițe și cămine și promovarea unei campanii de informare a populației despre riscurile de utilizare a buteliilor de gaz.

5. Încurajarea oamenilor să folosească plite electrice moderne.

6. Analiza oportunității și identificarea surselor de finanțare pentru conectarea blocurilor la sursa de gaz.

blocuri de locuit chisinau, explozie pe bulevardul moscova, republica moldova, andrian candu

loading...

Comments are closed.