Alte știri

Locuitori ai satului Ciutuleşti se plâng că lupii le-au sfâşiat oile

Pinterest LinkedIn Tumblr

Locuitori ai satului Ciutuleşti, raionul Floreşti, spun că, de mai bine de o săptămână, sunt terorizaţi de o haită de lupi, care le-ar fi ucis peste 20 de oi. Primarul din localitate nu ştie ce trebuie să întreprindă, dar spune că oamenii care au găsit ovinele sfâşiate ar face mai mult panică, transmite Telegraph.md, cu referire la TVR Moldova

„Nimeni nu a văzut că sunt într-adevăr lupi, nici chiar proprietarul oilor nu a văzut dacă sunt lupi sau câini. Am vorbit cu vânătorii din sat, care sâmbăta, duminica, ies la vânătoare, dar, din spusele lor, nici ei nu au văzut lupi. Deocamdată noi, ca administraţie publică locală, nu putem întreprinde nimic, pentru că lupii sunt incluşi în Cartea Roşie a Republicii Moldova şi nu pot fi omorâţi”, a declarat primarul de Ciutuleşti, Igor Burcă, solicitat de IPN.

Victoria Covali, şef-adjunct al Direcţiei fond forestier şi arii protejate din cadrul Agenţiei „Moldsilva”, este de altă părere. „Conform datelor vânătorilor din Ciutuleşti, Floreşti, în localitatea respectivă sunt opt lupi. După felul cum îşi devorează prada, putem spune că sunt lupi şi că ei locuiesc în stufărişuri, au apărut recent în raionul Floreşti şi vin din raionul Sângerei”, a remarcat Victoria Covali.

Responsabilul de la „Moldsilva” a menţionat că e necesar să fie prelevate analize genetice de la ovinele atacate de lupi. „Însă, din păcate, la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe nu este posibil aşa ceva, pentru că instituţia nu dispune de un laborator acreditat şi dotat pentru o astfel de analiză genetică”, a detaliat Victoria Covali.

Ea nu exclude faptul că lupii de la Ciutuleşti, Floreşti, ar putea migra peste câteva zile şi în alte raioane. „Ei se duc mai departe, pentru că sunt în căutarea hrănii. Pădurea în apropiere de Ciutuleşti este foarte mică ca suprafaţă şi lupii nu vor putea să se ascundă acolo”, a specificat responsabilul de la „Moldsilva”.

Întrebată dacă aceşti lupi vor fi omorâţi, ca să nu mai provoace daune localnicilor, Victoria Covali a spus „lupul este protejat, la nivel european, conform prevederilor Convenţiei de la Berna, ratificată şi de Republica Moldova, astfel că, oficial, nu este atât de uşor să împuşti un lup”.

Şeful direcţiei teritoriale a Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor Floreşti, Alexandru Prodan, a specificat pentru IPN că lupii, dacă au rabie, pot transmite acest virus ovinelor, prin muşcătură. „Însă simptomele clinice de rabie pot apărea la oi de la trei zile la trei luni după muşcături. În cazul în care se depistează simptomele clinice de rabie, animalul se omoară, se prelevă creierul, se fac cercetări în laborator, după care se confirmă sau se infirmă prezenţa virusului care provoacă rabia”, a explicat responsabilul de la direcţia teritorială ANSA.

Prin consumul de carne virusul nu se transmite la om. „Rabia ar putea să se transmită prin salivă şi prin muşcături, de la lupi la oi, şi aceste ovine, care au supravieţuit atacului lupilor, dar au fost infectate cu rabie, ar putea muri, dar mai întâi trebuie să apară simptome ale rabiei, cum ar fi salivaţia abundentă, pierderea orientaţiei, temere de apă”, a specificat responsabilul de la direcţia teritorială ANSA.

loading...

Comments are closed.