Lucrările Comisiei Unificate de Control rămân a fi blocate. Delegația transnistreană refuză să ajungă la un consens

La întrunirea din 19 noiembrie 2020, delegația Republicii Moldova a menținut în atenția Comisiei Unificate de Control subiectele legate deprezența posturilor ilegale și de abuzurile împotriva cetățenilor comise de reprezentanți înarmați ai a. n. „mgb” din stânga Nistrului.

Delegația Republicii Moldova și-a argumentat poziția privind necesitatea luării unor decizii ferme asupra acțiunilor ilegale enunțate care încalcă dreptul fundamental al omului la libertate și libera circulație, dar și generează disfuncționalitatea mecanismelor de pacificare în regiunea transnistreană a țării.

Amintim că la mijlocul lunii martie curent, sub pretextul combaterii pandemiei COVID-19, Tiraspolul a restricționat deplasarea cetățenilor  în Zona de Securitate prin instalarea abuzivă a posturilor de control „grănicerești”. Cu toate că ulterior le-a numit „posturi sanitare”, iar pe unele le-a retras, se atestă consolidarea infrastructurii acestora, cu sporirea numărului de personal, montarea vagonetelor, aprovizionarea cu energie electrică.

În octombrie curent, în raionul Camenca, reprezentanți înarmați ai „mgb” au intrat abuziv în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare, au sechestrat câțiva cetățeni, au făcut „percheziții” ilegale și au intimidat  familiile acestora, iar delegația transnistreană în continuare refuză categoric să prezinte informații pertinente în cadrul Comisiei.

Totodată, încearcă prin diferite metode să schimbe accentul spre alte subiecte irelevante și chiar să modifice formatul aprobat de discuție.

Pentru a debloca lucrările Comisiei, delegația Republicii Moldova a dat dovadă de flexibilitate, acceptând să includă subiectul propus de reprezentanții Tiraspolului pe agenda ședinței, pe lângă problema posturilor ilegale și a cetățenilor sechestrați. Însă, nici această soluție nu a fost pe placul delegației transnistrene. În lipsă de consens, ordinea de zi nu a fost aprobată, iar ședința a fost amânată pentru joia viitoare.

Adițional, în conformitate cu actele misiunii de pacificare, delegația Republicii Moldova a informat în scris participanții Comisiei Unificate de Control despre modul în care a fost asigurată ordinea publică în localitățile din Zona de Securitate în ziua de 15 noiembrie 2020.

Citește și: Inspectoratul de Stat al Muncii își reia atribuțiile de control în domeniul securității și sănătății în muncă

Total
0
Shares
 
Total
0
Share