Alte știri

Lukaşenko susține că Vladimir Putin i-a promis ajutor militar: ″Nu avem nevoie de niciun guvern străin″⁣

Pinterest LinkedIn Tumblr

Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, susține că Vladimir Putin l-a asigurat cu privire la un ajutor al Rusiei pentru securitatea țării sale, respingând totodată orice mediere externă.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Lukaşenko este contestat masiv după alegerile care l-au declarat câștigător în proporție de 80%, manifestările fiind însă reprimate violent de autoritățile de la Minsk.

″Ne-am înţeles cu el (cu Vladimir Putin): imediat ce facem prima cerere, un ajutor complet va fi furnizat (de către Rusia) pentru asigurarea securităţii Belarusului’. Când este vorba despre dimensiunea militară, avem un acord cu Federaţia Rusă în cadrul Uniunii (Rusia-Belarus) şi OTCS (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă)″⁣, a spus Lukaşenko,  după ce a pus actualele manifestaţii din Belarus pe seama unor ingerinţe externe, scrie Agerpres.

Lukaşenko a mai menţionat că a convenit cu Putin să continue ″consolidarea″⁣ Uniunii între Rusia şi Belarus, o alianţă interguvernamentală între cele două ţări.

Lukaşenko: Nu avem nevoie de niciun guvern străin

Pe de altă parte, preşedintele belarus a respins orice mediere externă, propusă în special de Polonia şi ţările baltice, pentru a ajunge la o înţelegere cu opoziţia care contestă rezultatul scrutinului prezidenţial.

″Nu avem nevoie de niciun guvern străin, de niciun mediator″⁣, a punctat Lukaşenko în timpul unei reuniuni cu ministrul său al apărării.

Polonia, Lituania şi Letonia au propus miercuri un plan de mediere care să prevadă crearea unui ″Consiliu naţional″⁣ pentru soluţionarea crizei politice din Belarus. ″⁣Fără a dori să-i ofensez pe liderii acestor republici, aş dori să le spun să-şi vadă de treabă″⁣, a răspuns sâmbătă Lukaşenko acestei iniţiative.

″Nu vom vinde ţara nimănui, vom fi stăpâni pe situaţie″⁣, a promis Lukaşenko, în timp ce în stradă continuă protestele împotriva realegerii sale pentru al şaselea mandat prezidenţial consecutiv, manifestaţii soldate până în prezent cu cel puţin doi morţi, circa trei sute de răniţi şi peste 7.000 de arestări.

Înaintea discuţiei cu omologul său rus, Lukaşenko a spus că doreşte să vorbească cu acesta pentru că în opinia sa şi Rusia poate fi ameninţată, iar dacă ″dacă belaruşii nu rezistă, valul va ajunge până acolo″⁣.

Sursa: Agerpres
loading...

Comments are closed.