Lupta informațională: UE oferă opt milioane de euro Republicii Moldova pentru a combate atacurile cibernetice și știrile false

Comisia Europeană a adoptat ieri, 2 mai un pachet de sprijin în valoare de 8 milioane de euro pentru a întări rezistența Republicii Moldova în fața atacurilor cibernetice și dezinformării, care s-au intensificat odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina. Anunțul a fost făcut de către eurodeputatul român, Siegfried Mureșan, astăzi, 3 mai, pe o rețea de socializare, informează Realitatea.md

Potrivit lui Mureșan, banii vor putea fi folosiți pentru a întări infrastructura de securitate cibernetică, dar și pentru a oferi sprijin mass-mediei independente și Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova în vederea combaterii știrilor false.

Apărăm Republica Moldova de atacuri cibernetice: 8 milioane de euro, sprijin european în contextul invaziei ruse din Ucraina. Comisia Europeană a adoptat ieri un pachet de sprijin în valoare de 8 milioane de euro pentru a întări rezistența Republicii Moldova în fața atacurilor cibernetice și dezinformării, care s-au intensificat odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina”, a scris Mureșan.

Eurodeputatul român precizează că, de la începutul invaziei ruse din Ucraina, Republica Moldova a fost ținta mai multor atacuri cibernetice asupra site-urilor și platformelor guvernamentale, dar și a unui număr foarte mare de știri false.

În acest context, Uniunea Europeană vine în sprijinul Republicii Moldova pentru a ajuta autoritățile de la Chișinău să protejeze instituțiile statului și cetățenii în fața amenințărilor venite dinspre Kremlin. De asemenea, banii vor putea fi folosiți și pentru a întări capacitatea de gestionare a fluxului mare de refugiați din Ucraina. Republica Moldova este țara care a primit cel mai mare număr de refugiați raportat la populație. Tocmai de aceea, are nevoie de tot sprijinul nostru pentru a gestiona cât mai bine situația și a asigura oamenilor care fug din calea războiului toate cele necesare”, conchide Mureșan.

Amintim că, cel mai recent atac cibernetic asupra site-urile web ale mai multor instituții guvernamentale a avut loc pe data de 1 mai curent. După cum a anunțat Serviciul de Informații și Securitate, atacurile cibernetice au fost asupra mai multor site-uri guvernamentale de către Gruparea pro-rusă de hackeri Killnet, folosind atacurilor de tip DDoS (Distributed Denial of Service). Acestea au drept scop țintirea paginilor web prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, suprasolicitând resursele de procesare ale echipamentelor și cauzând indisponibilizarea paginilor web.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share