Editoriale

Macovei: 3 motive pentru care PAS îl va susține pe Andrei Năstase la funcția de Primar de Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pavel Macovei, redactor-șef Telegraph.md, consideră că Partidul Acțiune și Solidaritate va ceda în fața Platformei DA!

Platforma DA a organizat pe 5 martie o conferință de presă prin care a anunțat că Andrei Năstase va participa pe cont propriu la alegerile locale anticipate din Chișinău. Totodată, atunci candidatul DA a cerut sprijinul politic din partea PAS. Maia Sandu încă nu a venit cu un răspuns concret pentru Năstase, dar PAS a anunțat că va lua decizia finală în cadrul ședinței partidului din 21 martie.

În acest context politic, editorialistul prezintă trei motive de bază pentru care PAS îl va susține pe Andrei Năstase la funcția de Primar de Chișinău:

1. Factorul extern. Dacă Maia Sandu va înainta un candidat propriu, alianța de opoziție PAS-DA automat se va destrăma, chiar înaintea alegerilor parlamentare din 2018. Lucru prea riscant pentru ambele partide!
2. Factorul intern. PAS nu are nici un lider la nivel de Chișinău cu șanse reale să treacă în turul 2 (cu execepția doamnei Sandu). De aceea este mai avantajos să-l susțină pe candidatul Platformei. Pentru că, cel mai probabil Năstase va pierde alegerile, iar eșecul usturător va fi asumat de Platforma DA, nu de PAS.
3. Factorul istoric. Și nu în ultimul rând, Maia Sandu are șansa acum să-i întoarcă datoria lui Năstase de la prezidențialele din 2016. După care cei doi vor fi chit.

Amintim că CEC a stabilit că alegerile locale anticipate în Chișinău vor avea loc pe 20 mai. La moment doar Platforma DA și Partidul Liberal și-au anunțat candidații, PDM a spus că pledează pentru „un candidat unic al partidelor proeuropene”, iar PSRM și restul partidelor urmează să-și anunțe poziția în curând.

loading...

Comments are closed.