Macron a anunțat restricții pentru persoanele nevaccinate. Peste 900.000 de persoane s-au programat în orele următoare

“Avem un atu principal: vaccinul. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât vom evita spitalizările”, a spus luni seară preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Liderul de la Elysee le-a dat un ultimatum angajaților din domeniul sanitar care nu s-au imunizat până acum împotriva COVID-19. El a spus că aceştia trebuie să o facă până la mijlocul lunii septembrie.

Va fi o vară de vacanţă, dar şi de vigilenţă, a spus luni seară preşedintele francez, în timpul unui discurs solemn, transmis la o oră de maximă audienţă în Hexagon.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: “Pentru a ne proteja pe noi înșine, trebuie să ne îndreptăm spre vaccinarea tuturor francezilor, deoarece aceasta este singura modalitate de a reveni la viața normală. În primul rând, vaccinarea va deveni obligatorie pentru personalul medical din spitale, clinici, case de bătrâni, instituții pentru persoane cu dizabilități, pentru toţi profesioniştii sau voluntarii care intră în contact cu persoanele în vârstă sau fragile, inclusiv la domiciliu.”

Toul până pe 15 septembrie, a precizat liderul de la Elysee, apoi vor începe controalele în unitățile medicale și vor fi luate măsuri.

Totodată, de săptămâna viitoare, prezentarea certificatului sanitar care să ateste vaccinarea anti-COVID va fi obligatorie în locurile culturale şi de divertisment unde sunt prezente peste 50 de persoane. Măsura va fi extinsă de la mijlocul lunii viitoare în baruri, restaurante, spitale, aziluri de bătrâni, trenuri şi autocare.

Noile reguli vor fi puse în aplicare pentru a combate varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, care a devenit dominantă în Franţa.

După anunțul președintelui Macron, peste 900.000 de persoane din Franţa s-au grăbit luni noapte să se programeze pentru vaccinare anti-coronavirus, de teamă că ar putea fi introduse restricţii pentru cei nevaccinați.

Stanislas Niox-Chateau, care conduce Doctolib, una dintre cele mai mari platforme online din Franţa folosită pentru programări la vaccinare, a declarat la postul de radio RMC că s-a înregistrat un număr record de persoane programate pentru vaccinare după anunţul preşedintelui.

“S-au înregistrat 7,5 milioane de conectări la Doctolib în doar câteva minute. Peste 900.000 de francezi s-au programat la vaccinare ieri (luni – n.r.), un număr de două ori mai mare decât recordul de până acum, înregistrat la 11 mai”, a spus Niox-Chateau.

Barurile și restaurantele, deschise doar pentru cei vaccinați, în Grecia

Se iau noi măsuri şi în Grecia pentru limitarea răspândirii coronavirusului, după ce numărul de cazuri a început să crească.

Kyriakos Mitsotakis, premierul grec: ”Țara nu se va închide din nou din cauza atitudinii unora. Va dă libertate multora şi protecție tuturor. Nu Grecia este în pericol, ci grecii care nu s-au vaccinat.”

Vaccinarea obligatorie anti-COVID va începe cu îngrijitorii din căminele de bătrâni. Altfel, riscă să fie suspendați sau trimişi în concediu fără plată.

În plus, începând de vineri până la sfârșitul lunii august, toate spaţiile interioare din baruri, restaurante, cluburi de noapte, cinematografe și teatre vor fi deschise exclusiv pentru persoanele vaccinate, iar accesul se va face cu certificatul digital care atestă acest lucru.

Britanicii scapă complet de restricții

Între timp, ultimele restricţii rămase în vigoare Marea Britanie vor fi ridicate la începutul săptămânii viitoare. Premierul Boris Johnson i-a îndemnat însă pe britanici să rămână vigilenți.

Boris Johnson, premierul britanic: “Această pandemie nu s-a terminat. Această boală a coronavirusului prezintă în continuare riscuri atât pentru voi, cât şi pentru familiile voastre.”

Purtarea măştii de protecţie nu mai este obligatorie în Regat, dar şeful guvernului de la Londra le-a recomandat englezilor să o poarte în continuare în zonele aglomerate. A cerut totuşi folosirea paşapoartelor COVID în localurile mari.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share