Magistrații pledează ca președintele CSM să fie ales din rândul judecătorilor

Corpul judecătoresc din Republica Moldova insistă să fie păstrată procedura de alegere a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor și nu a profesorilor titulari.

Opinia a fost exprimată în cadrul consultărilor publice organizate de către Parlament în privința proiectului de modificare a legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, de către președintele Asociației Judecătorilor din Moldova, Vladislav Clima.

Potrivit președintelui Asociației Judecătorilor din Moldova, judecătorii din țară subscriu standardelor internaționale, potrivit cărora majoritatea într-un consiliu juridic trebuie să fie din rândul judecătorilor.

”În majoritatea țărilor UE, președintele forului judiciar este cineva din rândul judecătorilor, or avem un principiu potrivit căruia administrarea judecătorească trebuie să fie realizată de către semenii profesiei, adică de către judecători. Nu am nicio obiecție în privința prestației profesorilor titulari de drept. Totuși, practica a arătat că președintele Consiliului a fost ales dintre semenii profesiei”, a declarat Vladislav Clima.

Mai mult, președintele Asociației a mai precizat că judecătorii pledează ca acest lucru să fie păstrat, deoarece funcția de președinte al CSM nu se prezumă doar la prezidarea ședințelor CSM și în competența sa intră și chestiuni importate pentru buna administrare judecătorească

”Imaginați-vă ca sunt probleme care se referă la administrarea judecătorească. Sunt lucruri care sunt cunoscute doar de judecătorii care se ”scaldă” ani de zile în aceste probleme și noi punem un profesor. Președintele trebuie ales din rândul judecătorilor. Aceasta este poziția fermă a magistraților. Atât judecătorii din municipiul Chișinău, cât și absolut toți președinții de instanță din țară pledează pentru nemodificarea cadrului legal”, a mai menționat Vladislav Clima.

Amintim că, în Parlament este un proiect de lege prin care se propune ca președintele CSM să poată fi ales din rândul tuturor membrilor, nu doar a judecătorilor membri în Consiliu.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales prin vot secret, pe durata mandatului, cu votul majorităţii membrilor Consiliului şi îşi exercită activitatea pe bază permanentă. Documentul a fost votat în primă lectură.

Anterior, Guvernul a aprobat avizul asupra documentului prin care a susținut conceptual inițiativa legislativă, menționând că o asemenea soluție ar putea institui un echilibru între condiția asigurării independenței președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și condiția evitării posibilelor tendințe corporative în cadrul Consiliului.

Citește și: Igor Dodon: Ilan Șor va sta la închisoare, în Republica Moldova ori în Israel

Total
0
Shares
 
Total
0
Share