Alte știri

MAI a semnat un acord de colaborare cu Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în domeniul prevenirii și combaterii fenomenului corupției

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, 23 decembrie, Ministerul Afacerilor Interne a semnat un acord de colaborare cu Asociația Obștească Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în domeniul prevenirii și combaterii fenomenului de corupție.

La ședința oficială a participat Secretarul general de Stat, Ian Erhan, Directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor, șeful SPIA al MAI și Directorul de Program „Anticorupție și Integritate” din cadrul Asociației.

Părțile au stabilit semnarea acestui Memorandum în vederea asigurării bunei funcționări a instituției în domeniul prevenirii, diminuării și combaterii flagelului corupției, a consolidării încrederii societății în angajaţii organelor de drept, pornind de la necesitatea promovării unei cooperări eficiente între instituțiile guvernamentale şi societatea civilă în formularea şi implementarea unor planuri comune de acţiuni în domeniul prevenirii și combaterii corupției.

Această colaborarea va consolida eforturile comune în vederea prevenirii și combaterii corupției și promovarea în sistemul organelor de drept doar a persoanelor integre intelectual și profesional ar accelera reformele demarate în domeniu și ar conduce la reabilitarea imaginii și ridicarea standardelor de performanță a angajaților MAI.

Menționăm că, Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în perioada septembrie 2020 – august 2022, implementează proiectul „Cursul academic de certificare anticorupție în Moldova”, al cărui obiectiv îl constituie creșterea nivelului de informare, conștientizare și consolidarea capacităților tinerilor profesioniști și factorilor de decizie cu privire la fenomenul corupției.

Aceste acțiuni sunt realizate prin intermediul unui curs de certificare academică integrat în curriculum-ul Academiei de Studii Economice din Moldova, destinat tinerilor profesioniști din sectorul public, sectorul financiar și membrii consiliilor de administrație ale întreprinderilor de stat.

În acest context, în baza acordului semnat acest proiect poate fi extins pentru studenții Academiei „Ștefan cel Mare”, prin introducerea unui curs academic specializat în domeniul anticorupție.

Prin semnarea Memorandumului de colaborare, dintre Ministerul Afacerilor Interne și Centrul Analitic Independent Expert-Grup, urmează să fie realizate următoarele obiective:

– acordarea sprijinului reciproc pentru combaterea fenomenului corupției;

– promovarea principiilor de bună guvernare;

– perfecționarea continue a legislației naționale din domeniu;

– prevenirea manifestărilor de corupție în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv prin sporirea transparenței în activitatea sa;

– încurajarea integrității și creșterea rezistenței la corupție în rândul funcționarilor publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;

– promovarea integrității instituționale și intoleranței față de corupție, ș.a.

loading...

Comments are closed.