Economie

Mai multe familii au fost amăgite de o companie de construcții, care aparține unui apropiat de-a lui Dodon

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mai multe familii și-au cumpărat apartamente într-un bloc din capitală, dar construcția așa și nu a fost dată în exploatare. Ajunși în pragul disperării, investitorii au organizat o conferință de presă, unde s-au plâns pe lipsa de acțiune a instituțiilor de drept. Calvarul a început din momentul în care compania de construcții a intrat în insolvență, scrie Agora.md.

Oamenii spun că și-au cumpărat apartamente începând cu anul 2015, atunci când clădirea nu era încă ridicată. Deși li s-a promis că blocul, amplasat în strada Mihail Sadoveanu 15 din Chișinău, va fi dat în exploatare în 2016, termenul era amânat în fiecare an. Iar în iulie 2018, prin decizia instanței de judecată, compania de construcții a intrat în insolvență.
 
„La începutul anului 2018, compania „Consam” avea zero datorii externe. În februarie, pleacă 40 de apartamente din gestiune. Ulterior, au fost transferate toate debaralele companiilor afiliate. Când s-a depus cererea de insolvabilitate, compania nu mai avea active, ca să nu ai ce cere de la ea. Toți investitorii au dreptul să ceară achitarea penalităților. În plus, au fost două cazuri tragice pe șantier. Un muncitor a decedat, iar altul a ajuns invalid. Dacă dai blocul în insolvență, nu ești dator la nimeni”, a declarat Victor Pescari, unul dintre investitori.
 
Deși proprietarii apartamentelor încearcă să-și găsească dreptatea în instanța de judecată, aceștia spun că procesul este tergiversat intenționat. „Mereu, hotărârile erau luate de partea lor. Tot ce ceream noi era respins, tot ce cereau ei era acceptat. Noi cerem doar să se facă dreptate și să se întoarcă organele de drept cu fața la noi. Noi am strâns bănuț cu bănuț, ca să cumpărăm un apartament. Ei stau cu burta la soare, dar noi în chirie”, a menționat Nina Potîngă.
 
„Oamenii au încheiat contracte de investiție, dar stau și așteaptă pe la ușile instanțelor. Companiile încep construcțiile și nu le finalizează. E o schemă bine pusă la punct, să pună pe umerii oamenilor ceea ce ei nu finalizează. Procesul se tergiversează de avocatul companiei de construcții. El a spus în fața judecătorului că va tergiversa procesul atâta timp cât nu se va realiza ceea ce și-a pus în plan. Fie depune o cerere de amânare, fie se schimbă avocatul. Următorul vine și spune că nu știe dosarul. Ulterior, cere strămutarea la o altă instanță”, a declarat avocatul unui grup de locatari, Ion Ciumac.
 
Oamenii au mai spus că s-au adresat la Procuratura Generală, în speranța că se vor porni investigații suplimentare pentru escrocherie. Solicitările le-au fost însă refuzate. „Persoana care conduce companiile date nu este una simplă, e una din cadrul Președinției”, a subliniat Victor Pescari, fără a da însă nume. Însă sursele Telegraph.md ne-au comunicat că este vorba de Igor Crapivca, economistul și bunul prieten al lui Igor Dodon. 
loading...

Comments are closed.