Mai multe instituții de stat din Republica Moldova vor trece în subordinea ministerelor, începând cu 1 ianuarie 2026

Mai multe instituții administrative centrale vor fi reorganizate și vor trece din subordinea Guvernului în cea a ministerelor, potrivit unui proiect de lege examinat de Comisia administrație publică și dezvoltare regională. Proiectul urmează să fie propus spre adoptare Parlamentului.

Inițiativa, elaborată de Cancelaria de Stat, prevede transferul a șase agenții importante în subordinea ministerelor de profil:

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală va trece în subordinea Ministerului Justiției;

Agenția Relații Interetnice și Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare – în subordinea Ministerului Educației și Cercetării;

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale – sub Ministerul Sănătății;

Agenția Proprietății Publice – sub Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Totodată, instituții precum Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), Biroul Național de Statistică, Agenția Națională Antidoping, Agenția Geodezie, Cartografiere și Cadastru, dar și Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie își vor păstra actualul regim de subordonare.

Modificările nu vor afecta statutul de demnitate publică al conducătorilor instituțiilor reorganizate. Singura excepție este CNAM, care va fi integrată în sistemul unic al administrației publice centrale, angajații urmând să devină funcționari publici, cu salarizare conform legislației bugetare. Totodată, proiectul prevede garantarea diferențelor salariale pentru toți angajații afectați de reorganizare.

Potrivit autorilor, această reformă vizează eficientizarea actului administrativ, consolidarea guvernanței și adaptarea instituțiilor publice la cerințele actuale ale societății. Măsurile propuse vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026.

Total
0
Shares
Total
0
Share