Mai multe instituții vor fi audiate luni în Parlament pe cazul omorului din sectorul Rîșcani

Procuratura Generală (PG), Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Biroul de Migrație și Azil (BMA) vor prezenta luni un raport în Parlament cu privire la cazul omorului din sectorul Râșcani. Cel puțin despre aceasta a anunțat deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul unei ședințe a Legislativului.

O ședință comună a Comisiei juridice și Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică va avea loc pentru a discuta și decizia luată de un judecător în privința victimei, iar concluziile audierilor vor fi prezentate la următoarea ședință plenară a Parlamentului.

Lilian Carp a declarat că este necesar să se ia atitudine în acest caz, mai ales că persoana asasinată avea antecedente penale și se afla în libertate din cauza unei decizii judecătorești.

”De aceea solicităm ca luni, începând cu ora 10:00, să aibă loc o ședință comună dintre Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și Comisia juridică, pentru că este vorba și de decizia unui judecător. Vor fi audiate și câteva instituții publice: Procuratura Generală, SIS, Biroul de Migrație și Azil, și CSM”, a spus Carp.

În urma discuțiilor cu instituțiile de drept, două persoane au fost reținute ca și complici pentru a oferi informații relevante.

Speakerul Igor Grosu a solicitat ca reprezentanții instituțiilor de drept să prezinte câte persoane cu antecedente penale care solicită azil pe teritoriul Republicii Moldova sunt în țară și stadiul examinării cererilor lor.

Amintim că un cetățean turc de 41 de ani a fost împușcat în sectorul Râșcani pe 10 iulie.

Suspectul a tras de șapte ori în direcția victimei, patru gloanțe lovindu-l în spate și trei în cap.

Atacatorul, purtând o cagulă și cască de protecție, se deplasa pe o trotinetă electrică.

Poliția consideră că suspectul este un killer profesionist și avertizează publicul să fie precaut.

Potrivit Procuraturii Generale, victima a fost reținută în 2022 la cererea autorităților britanice, fiind condamnată în Marea Britanie pentru infracțiuni grave, inclusiv contrabandă cu droguri și deținerea ilegală de arme.

În perioada 2022-2023, au fost depuse patru cereri de extrădare, însă victima a solicitat azil în Moldova, ceea ce a întârziat procesul de extrădare.

Azilul a fost respins după cinci luni, dar avocatul victimei a contestat decizia, prelungind astfel perioada de detenție.

Codul de procedură penală prevede că o persoană nu poate fi privată de libertate mai mult de 180 de zile în cazul unei cereri de azil.

Total
0
Shares
Total
0
Share