Mai mulți judecători și procurori au fost instruiți privind investigarea și examinarea infracțiunilor de mediu

EcoContact și Institutul Național al Justiției (INJ) au finalizat un ciclu de instruiri intensive, dedicate consolidării capacităților judecătorilor și procurorilor în investigarea și examinarea infracțiunilor de mediu. Timp de trei zile, 58 de practicieni au participat la sesiunile care au acoperit aspecte esențiale ale legislației de mediu, inclusiv protecția aerului, gestionarea deșeurilor și aplicarea procedurilor de evaluare strategică de mediu (ESM) și a impactului asupra mediului (EIM).

Sesiunea finală, desfășurată recent, s-a axat pe particularitățile încălcărilor legislației de mediu din domeniile aer și deșeuri. Participanții au discutat studii de caz și spețe practice, fiind ghidați de 14 experți din cadrul Ministerului Mediului, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, AO EcoContact și INJ. De asemenea, au beneficiat de materiale de suport și prezentări detaliate care au abordat 18 subiecte conexe.

Un subiect de interes major l-a reprezentat responsabilitatea extinsă a producătorului pentru anumite tipuri de produse, precum și modul de realizare a evaluărilor de impact asupra mediului, inclusiv în context transfrontalier. Ziua de instruire s-a încheiat cu o sesiune practică despre poluarea aerului și gestionarea deșeurilor, moderată de un formator din cadrul INJ.

Aceste instruiri au fost organizate în cadrul proiectului ”O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de EcoContact cu sprijin financiar din partea Suediei.

Participanții au subliniat importanța dezvoltării continue a competențelor în domeniul justiției de mediu, în contextul noilor reglementări legislative și al provocărilor de mediu cu care se confruntă țara. Aceste inițiative contribuie la întărirea sistemului judiciar și la protejarea mediului, un pas esențial pentru o dezvoltare sustenabilă.

Total
0
Shares
Total
0
Share