Claire Coutinho, ministrul britanic al Energiei, s-a declarat „îngrijorată” că judecătorii de la CEDO preiau decizii care ar trebui luate, în mod normal, de reprezentanții aleși ai poporului. Ea, împreună cu alți conservatori de rang înalt, au acuzat Curtea că acționează într-un mod profund nedemocratic și că este împinsă de la spate de activiști și politicieni progresiști, scrie Biziday.ro
Robert Jenrick, fostul ministru britanic al Imigrației, a comentat că CEDO are „o doctrină expansionistă, că judecătorii extind continuu sfera de aplicare a hotărârilor, în moduri pe care nicio parte semnatară nu le-a acceptat vreodată. Este ceva profund nedemocratic”.
Sarah Dines, fostul ministru al Afacerilor Interne, a spus și ea că decizia fără precedent de de marți referitoare la încălcarea drepturilor omului de către guvernul elvețian pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile asumate de reducere a emisiilor de carbon, este „încă o altă manifestare a fanteziilor juridice care corup și mai mult CEDO, în efortul de a impune decizii juridice inacceptabile asupra populațiilor din statele semnatare ale Convenției”.
Un sondaj de opinie comandat de The Telegraph arată că jumătate dintre alegătorii conservatori consideră că Regatul Unit ar trebui să se retragă din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Săptămâna trecută, premierul Rishi Sunak a vorbit despre această posibilitate, în cazul în care instanța cu sediul la Strasbourg va continua să blocheze inițiativa britanică de a deporta imigranții ilegali în Rwanda.
Hotărârea de marți a CEDO, în care guvernul elvețian a fost găsit vinovat de încălcarea dreptului la respectarea vieții private și a familiei, prin faptul că nu a implementat toate măsurile la care s-a angajat, pentru reducerea emisiilor de carbon, este obligatorie pentru statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Presa internațională scrie că această decizie va influența legislația în cele 46 de țări europene semnatare. De exemplu, grupuri de persoane sau alte entități ar putea deschide procese la CEDO, în cazul în care guvernele lor nu reușesc să atingă obiectivele de mediu. În Marea Britanie, astfel de procese nu au avut succes până acum, rezumă The Telegraph. Totuși, Înalta Curte a stabilit că instanțele britanice trebuie să țină pasul cu jurisprudența Curții de la Strasbourg.