Primarii din țară acuză Guvernul condus de Natalia Gavrilița de atitudine iresponsabilă față de problemele administrației publice locale. 30 de conducători de sate și comune au semnat un apel public în care notează cele mai mari dificultăți cu care se confruntă și cer puterii centrale să găsească soluții, în regim de urgență.
În cadrul unei conferințe de presă, organizate în fața clădirii Guvernului, primarii s-au plâns pe faptul că guvernarea PAS a lăsat primăriile pe cont propriu, în această perioadă complicată, și chiar a crescut povara pusă pe umerii autorităților locale. Unii dintre ei au venit cu pancarte care conțineau mesaje precum „Nu mai facem față scumpirilor”, „Crizele voastre, problemele noastre”, „Primăriile nu sunt vaci de muls”, „Vrem cooperare, nu discriminare” și altele.
„Din cauza crizelor generate de scumpirile fără precedent din ultimul an, dar și în absența unei comunicări constructive cu autoritățile centrale, am ajuns să ne confruntăm cu un șir de probleme acute, cărora nu le mai facem față. Printre cele mai grave dificultăți cu care se confruntă astăzi primăriile sunt creșterea substanțială a cheltuielilor pentru întreținerea instituțiilor publice, ca urmare a scumpirii resurselor energetice, dar și a produselor de primă necesitate. Asta în condițiile în care bugetele prevăzute în acest scop au rămas aceleași, prin urmare, acoperă doar parțial necesitățile curente. Cu toate acestea, Guvernul nici nu ia în calcul posibilitatea de a aloca surse suplimentare, pentru a acoperi aceste diferențe”, se spune în mesajul aleșilor locali.
Altă problemă gravă, potrivit primarilor, ține de asigurarea populației cu lemne de foc.
„Mecanismul stabilit de Guvern, în comun cu Moldsilva, nu se raportează la realitățile din teren, în plus, volumul lemnelor disponibile este cu mult mai mic decât cererea. În aceste condiții, oamenilor înscriși în liste trebuie să aștepte foarte mult timp, iar din această cauză, mulți caută soluții alternative și taie copaci la întâmplare. Această situație încurajează defrișările ilicite de pădure, deseori cu implicarea pădurarilor, și vânzarea lemnului la negru, fapt ce aduce prejudicii grave mediului ambiant și favorizează schemele de corupție”, afirmă primarii.
De asemenea, o problemă acută vizează noua povară financiară pusă pe umerii administrației publice locale și anume majorările salariale operate de Guvern pentru angajații din administrația publică locală.
„Revolta și nedumerirea noastră constă în faptul că, deși acest lucru este prezentat ca fiind un merit al guvernării, Ministerul Finanțelor nu a dispus alocarea de resurse financiare suplimentare, pentru a acoperi aceste majorări salariale. Astfel, în urma acestei decizii, adoptată fără consultarea puterilor locale, autoritățile de nivelul 1 și 2 au fost puse în situația să identifice singure aceste sume, în condițiile în care bugetele sunt și fără asta extrem de mici”, se mai spune în demers.
Potrivit primarilor, acestea sunt doar o mică parte dintre problemele cu care se confruntă administrația publică locală, în momentul de față. Astfel, ei solicită ministerelor de resort să ia act de această situație și să găsească imediat soluții și cer ca acest subiect să fie inclus în mod prioritar pe agenda Guvernului. Mai mult decât atât, primarii cer ca la dezbateri să participe și reprezentanți ai puterii locale, pentru a expune punctele de vedere, raportate la realitățile din teren. Nimeni dintre reprezentanții executivului nu a ieșit însă să comunice cu ei.