MAI și UNFPA au semnat un Memorandum de colaborare pentru următorii patru ani

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) au semnat, astăzi, 10 octombrie, un Memorandum de Înțelegere pentru perioada 2023-2027, prin care vor extinde colaborarea pentru consolidarea capacităților sistemului de poliție în răspunsul la cazurile de violență în bază de gen, inclusiv a violenței sexuale și dezvoltarea serviciilor de prevenire și sprijin pentru supraviețuitoarele violenței. Totodată, Memorandumul prevede continuarea acțiunilor de suport pentru serviciul medical al MAI în vederea îmbunătățirii serviciilor de sănătate reproductivă pentru angajații și angajatele din sistemul afacerilor interne.

Potrivit Memorandumului, UNFPA va colabora cu MAI pentru instruirea multisectorială a specialiștilor din subdiviziunile organelor de poliție în asistarea calitativă în cazurile de violență sexuală. În acest sens, vor fi oferite instruiri specializate pentru colaborarea intersectorială cu sistemul de sănătate, pentru a oferi suport calitativ, centrat pe necesitățile victimei abuzurilor sexuale și prevenirea riscurilor de sănătate asociate, inclusiv transmiterea HIV și altor infecții.

De asemenea, acordul mai prevede extinderea parteneriatului cu UNFPA pentru dezvoltarea serviciilor din cadrul Centrului de Justiție Familială al Inspectoratului General de Poliție. UNFPA va susține dezvoltarea serviciilor de sănătate și asistență psihologică a beneficiarilor/elor Centrului, precum și sprijin pentru îmbunătățirea răspunsului multisectorial în domeniu.

O direcție importantă va fi și implicarea poliției comunitare și a tinerilor în activități și campanii comune de prevenire și răspuns la violența în bază de gen, inclusiv a violenței digitale, promovarea egalității de gen, dar și sprijinirea instrumentelor de obținere a datelor statistice de calitate despre dinamica populației pentru îmbunătățirea politicilor demografice ale țării.

Total
0
Shares
Total
0
Share