MAIA a acordat licențe pentru importul de floarea soarelui

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare informează că, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei de licențiere, în mod unanim, s-a luat decizia de a acorda licențe de import pe un termen de 30 de zile mai multor companii procesatoare, pentru a menține funcționalitatea fabricilor producătoare de ulei, de pe teritoriul Republicii Moldova.

Această decizie a fost motivată de epuizarea stocurilor de semințe de floarea-soarelui la începutul lunii mai și pentru a evita majorările de preț a uleiului pentru populația țării.

Licențele de import vor fi eliberate marți, la data de 7 mai și pe site-ul MAIA va fi publicată lista companiilor admise pentru import.

”În Vinerea Mare după masă și în formă online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte.

Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie privind permisiune a importului.

Cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traideri străini. Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul.

Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia !

Mai am o mare speranță că măcar să fie asigurat un mecanism riguros, care nu ar permite reexportul floarei soarelui în România. În caz contrar ne așteaptă catastrofa economică ireversibilă pentru ramuri naționale de cereale și oleaginoase”, este reacția lui Alexadr Slusari, ex-director al AO Forța Fermierilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share