Alte știri

Maia Sandu a avut chef să se vadă la Berlin cu mai mulți oficiali germani, dar nu și cu diaspora moldovenilor stabiliți în Germania

Pinterest LinkedIn Tumblr

Aflată într-o vizită oficială la Berlin, Maia Sandu a avut întâlniri tête à tête cu reprezentanții a cel puțin două partide germane, a participat fizic la o conferință organizată de curatorii ei din KAS, a avut și o întâlnire fizică cu președintele german, dar nu a avut chef să se vadă și cu diaspora moldovenilor stabiliți în Germania.

Potrivit comunicatelor oficiale ale Președinției, ieri, 19 mai 2021, Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier. În aceeași zi, Sandu a participat fizic la o dezbatere despre Republica Moldova, organizată de curatorii și finanțatorii ei de la Fundația Konrad Adenauer. Mai spre seară, șefa statului a discutat față în față, la Berlin, cu parlamentarii grupului politic Uniunea Creștin-Democrată. Nu în ultimul rând, Sandu a discutat și cu mai mulți membri ai Parlamentului Federal German, din partea diferitor grupuri politice.

Unica discuție la care Maia Sandu nu putut participa fizic, deși nu s-ar fi așteptat la așa ceva, a fost cea cu Angela Merkel. La solicitarea părții germane, din cauza restricțiilor pandemice dure stabilite în RFG, discuția a avut loc în regim de teleconferință, este scris în comunicatul Președinției, deși la întâlnirea cu Frank-Walter Steinmeier și cu ceilalți oficiali germani nu s-a pus problema pandemică, iar întâlnirile cu aceștia au fost fizice, față în față.

Pentru a scăpa de acuzațiile că nu s-a văzut cu diaspora moldovenilor stabiliți în Germania, șefa statului s-a acoperit cu o videoconferință pe care a ținut-o cu aceștia în martie curent.

Totuși, este de menționat că la alegerile prezidențiale și parlamentare cei din diasporă nu sunt chemați la vot prin Skype și Zoom, dar sunt îndemnați să vină la urne în număr cât mai mare, chiar dacă e pandemie. Din acest motiv, un șef de stat nu ar trebui să se teamă de propriul popor atunci când vizitează țările unde locuiesc aceștia, în țările unde s-au stabilit cu traiul alegătorii Republicii Moldova.

Contactați pentru precizări, cei de la Președinția nu au putut spune dacă Maia Sandu are stabilită vreo întâlnire cu moldovenii din Germania sau măcar din Berlin. De fapt, nici în comunicatul despre vizita oficială nu s-a anunțat despre așa ceva.

Autor: Corneliu Gandrabur, gandrabur.md

loading...

Comments are closed.