Maia Sandu a discutat cu premierul Japoniei, Fumio Kishida

Aflată într-o vizită de lucru în Japonia, Maia Sandu a discutat și premierul acestei țări, iar principalele teme au fost relațiile bilaterale.

“Azi dimineață am discutat cu Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, despre relațiile bune dintre țările noastre și despre cum putem extinde cooperarea existentă. I-am mulțumit Premierului Kishida pentru asistența de dezvoltare, de care Moldova beneficiază de mulți ani din partea Guvernului de la Tokyo. Suntem recunoscători pentru asistența care ne ajută să îmbunătățim calitatea serviciilor publice, inclusiv în sănătate, să creștem performanța sectorului agricol și să dezvoltăm economia.

De exemplu, în acest an, primim asistență pentru procurarea echipamentelor pentru stingerea incendiilor – 19 autospeciale in valoare de 12 milioane de euro. De asemenea, din banii Japoniei urmează să fie achiziționate echipamente performante, în sumă de circa 8 milioane de euro, care vor ajunge la cinci spitale mari din țară: Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Recent, am primit un lot de echipamente medicale, în valoare de circa 1,3 milioane de euro, pentru laboratoarele din gestiunea Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Am vorbit cu domnul Kishida despre consecințele războiului Rusiei contra Ucrainei pentru țara noastră și crizele cu care ne confruntăm din această cauză, cea mai gravă fiind criza energetică. Am menționat că suntem interesați în dezvoltarea inițiativelor comune care să ne ajute să accelerăm asigurarea securității energetice a țării noastre”, a transmis Sandu.

Total
0
Shares
Total
0
Share