Ieri, în cadrul talk-show-ului politic „Ora Expertizei” de la postul de televiziunea JurnalTV, la adresa liderilor protestelor, în special a liderului Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu au fost adresate mai multe critici. Invitații acestei emisiuni s-au axat pe fenomenul protestelor și a clasei politice, nu doar acea de la guvernare dar și a opoziției.
Invitații lui Dumitru Mișin din seara de ieri au fost Alexandr Petkov, comentator politic și fost deputat din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Ștefan Gligor, director de programe centrul de politici și reforme, Pavel Midrigan, jurist și Nicolae Pascaru, președintele asociației „Voievod”, aceștia au discutat despre situația politică creată în Republica Moldova în urma anulării alegerilor locale din Chișinău.
Activistul civic Nicolae Pascaru, fondatorul mișcării „Voievod”, în cadrul acestei emisiuni s-a arătat indignat de faptul că în locul candidatului invalidat Andrei Năstase nu a fost declarat primar ocupantul poziției a doua, Ion Ceban. Totodată Pascaru s-a arătat mirat de faptul că la protestul organizat în PMAN au fost prea puțini tineri, făcând referință la un reportaj al jurnalistei Natalia Morari, care la fel s-a mirat de prezența foarte scăzută a tinerilor la proteste. Totodată activistul civic a spus că este nevoie de o tânără generație de politicieni care să fie mai onești.
„Îmi permit puțină critică, dar din cei prezenți pe scena de la protest erau doar doi oameni cinstiți, Vlad Kulminski și Octavian Țîcu, restul sunt oameni care au fost într-o anumită măsură la guvernare. Cei care au participat la crearea acestui sistem, Maia Sandu a fost ministru, Andrei Popov membru activ al Partidului Democrat, Oazu Nantoi, la fel exponent al PDM. Nu avem politicieni noi și aceasta este o mare problemă. Tinerilor le este frică să intre în politică, ONG-urile trebuie să cultive tinerilor patriotismul, pentru ca să avem partide tinere, cu oameni curați„, a declarat Pascaru.
Activistul civic amintește de faptul că Maia Sandu a fost în funcția de ministru atunci când a avut loc furtul miliardului, când a avut loc semnarea documentului de concesionare a aeroportului. O asemenea persoană nu poate să merite un credit de încredere și nu poate să devină un lider al mișcării naționale, să aducă poporul spre libertate.
Fostul deputat comunist, Alexandr Petkov a intervenit amintind de faptul că există un politician tânăr, relativ, Igor Dodon, acuzându-l pe acesta că a reușit într-un timp scurt să-și vândă blana mai multor forțe, uitând totuși că în anul 2015 foștii colegi de partid comunist, Petkov și Dodon au protestat cot la cot alături de Platforma Demnitate și Adevăr, împreună cu Renato Usatîi.
Juristul Pavel Midrigan afirmă că una din tacticile des folosite de partidele politice se bazează pe dezbinarea societății. Acesta spune că e destul de greu de a spera și mai ales de a obține o oarecare unitate dacă întotdeauna liderii politic încearcă să tragă plapuma de partea lor. Juristul amintește de faptul că proteste și ultimatumuri îndeosebi au fost și anterior, protestele s-au sfârșit cu nimic, motiv pentru care cetățenii au o încredere redusă în eficacitatea acestora, pentru că în opinia lui Midrigan „orice tip de astfel de manifestare trebuie să aibă o finalitate cât de cât, în caz contrar, se întâmplă ca în fabula cu „vine lupul”, când a treia oară nu mai crede nimeni că lupul va mai veni”.
Midrigan mai spune că o problemă mare pe care o fac liderii protestelor este că nu acceptă un compromis, nu vor să accepte în grupul lor și liderii altor partide, deși în țara noastră sunt întregistrate 46 de partid. „Un mandat de deputat este echivalent cu 16 mii de voturi, echivalentul a câte mandate a fost în stradă duminică? Este nevoie de un grup mai larg pentru a uni cât mai multă lume cu interese diferite”, a mai spus juristul.
Emisiunea în întregime poate fi urmărită AICI.