Maia Sandu la braț chiar cu agentul însuși

Este salutar efortul TVR Moldova de a încerca să combată, prin emisiunea „Fact or Fake”, prezentată exemplar de jurnalista Irina Bejenaru, dezinformarea practicată de Rusia, prin uneltele sale mediatice, pe teritoriul Republicii Moldova.

În legătură cu asta, aș avea de făcut doar o singură remarcă:

TVR Moldova nu va fi credibilă în încercările ei de a-și pune osul la combaterea propagandei rusești în teritoriile românești înstrăinate atât timp cât va ține morțiș să evite a scoate în vileag dezinformarea crasă, în interesul Rusiei, practicată chiar de Chișinăul oficial, începând cu Președinta Maia Sandu, Guvernul Recean și terminând cu entitățile de presă care le cântă acestora în strună.

Cel mai concludent exemplu în acest sens este recenta decorare de către Maia Sandu a fostului vicepremier și ministru de Externe, Nicu Popescu, cu cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii” după ce acesta și-a anunțat demisia din înaltele funcții deținute, în ciuda faptului că el, Nicu Popescu, potrivit dovezilor irefutabile aduse de către cercetătorii onești, s-a dovedit a fi, pe parcursul carierei sale diplomatice, un jalnic, dar sârguincios, apărător al intereselor Moscovei, și nu un susținător fidel al intereselor naționale ale Republicii Moldova.

Anume Nicu Popescu, licențiat al MGIMO – Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, a scris negru pe alb, în teza sa de doctorat (pag. 119) susținută în februarie 2009 la Budapesta (aici) că, în 1992, nu Federația Rusă a atacat militar Republica Moldova, ci Guvernul Republicii Moldova a pornit „un război cu autoritățile din Transnistria”, inducând astfel ideea că Republica Moldova și luptătorii noștri de la Nistru au fost agresorii în acel război, iar Rusia nimeni alta decât pacificatorul datorită căruia ar fi fost stopate „agresiunile” stârnite de Guvernul de la Chișinău!

În vara anului 2019, imediat după ocuparea funcției de ministru de Externe, anume Nicu Popescu, susținut de prim-ministra guvernului ACUM de atunci, Maia Sandu, a catalogat războiul de la Nistru din 1992 declanșat de Rusia împotriva Republicii Moldova drept „război civil”, adică un banal „conflict intern”, această declarație a sa fiind în strictă concordanță cu poziția Rusiei potrivit căreia de declanșarea „conflictului” se fac vinovați guvernul de la Chișinău controlat de „naționaliștii români din Frontul Popular” și România.

Anume Nicu Popescu, în calitatea lui de ministru de Externe în 2019, a încuviințat vizita la Tiraspol a ministrului rus al Apărării S. Șoigu și a unui număr de câteva zeci de ofițeri ai armatei lui Putin, vizită care s-a soldat cu rotația și consolidarea comandamentului forțelor ruse de ocupație de la Tiraspol și Tighina.

Anume Nicu Popescu s-a opus, în plină agresiune a Rusiei asupra Ucrainei, Hotărârii din 15 martie 2022 a Adunării Parlamentare a Consiliuluiui Europei prin care regiunea transnistreană a Republicii Moldova este declarată drept teritoriu ocupat de Federația Rusă, el afirmând că votul de la APCE este „o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă Consiliul Europei, adoptată într-o declarație care vizează, mai întâi de toate, situația din Ucraina”, afirmație pe care Nicu Popescu nu și-a retras-o nici după demisia pe care și-a anunțat-o.

Acordarea, în văzul lumii, prin decret prezidențial, a celei mai înalte distincții de stat unui agent dovedit al Rusiei se constituie în cel mai evident act de dezinformare crasă în folosul Kremlinului și împotriva Republicii Moldova, act comis de Președinta Maia Sandu la braț chiar cu agentul însuși!

Mai dureros ca asta este altceva:

Ca jurnalist, m-am simțit umilit, călcat în picioare, pentru că toată presa de la Chișinău, și în primul rând TVR Moldova, cu toți comentatorii ei istoviți și leșinați de atâta pupincurism practicat, fără pauze, în raport cu puterea de la Chișinău, a preferat cu tot dinadinsul să ascundă, să treacă cu vederea, în cel mai laș mod posibil, cea mai concludentă și păguboasă faptă de dezinformare în favoarea Moscovei.

O presă deprinsă a-i bate din palme continuu celui aflat la putere nu este capabilă a se opune dezinformării, mai ales dezinformării dinspre uriașa mașinărie propagandistică a Rusiei.

Ștefan Secăreanu, jurnalist, ex-deputat

Total
0
Shares
Total
0
Share