Maia Sandu, la forumul de la Praga: Ne dorim și mai multe investiții cehe care să contribuie la securitatea noastră energetică

Prezentă la forumul de afaceri moldo-ceh, desfășurat la Praga, președintele Maia Sandu a exprimat dorința Republicii Moldova de a aprofunda cooperarea în sectorul energetic și a chemat investitorii cehi să vină în țara noastră, scrie Radiomoldova.md

„Ne dorim și mai multe investiții cehe. În curând, vom anunța licitații pentru dezvoltarea energiei regenerabile, inclusiv energia solară, eoliană și biomasa. Invităm investitorii cehi să ia în considerare aceste oportunități”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că aproximativ 50 de întreprinderi cu capital ceh deja sunt active în Republica Moldova și contribuie la dezvoltarea economică a ambelor țări. De asemenea, Maia Sandu a Salutat organizarea, în paralel cu vizita sa oficială în Cehia, la Praga au avut loc cea de-a cincea reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-cehe privind cooperarea economică, precum și forumul oamenilor de afaceri.

Maia Sandu a menționat că, venind în Moldova, investitorii cehi vor ajuta și Ucraina, deoarece drumurile, căile ferate, portul și aeroportul din Republica Moldova joacă un rol important în reziliența economică a Ucrainei.

„Legăturile noastre de transport sunt Căile Solidarității, care permit exporturilor de cereale ucrainene să se îndrepte către piețele externe și să aducă importuri atât de necesare în Ucraina. Vom investi în infrastructură pentru a le face mai bune, mai rapide, mai sigure, mai eficiente. Moldova este mândră că sprijină Ucraina. Deci, veniți în Moldova. Nu mai suntem o piață mică. Împărtășim aceeași limbă cu România și am devenit o poartă către Ucraina. Suntem o răscruce care deservește o piață de 60 de milioane de oameni”, a mai spus șefa statului.

La rândul său, ministrul Industriei și Comerțului al Republicii Cehe, Iosef Sikela, și-a exprimat satisfacția că, după 5 ani, comisia interguvernamentală mixtă moldo-cehă s-a reunit din nou.

„Sunt convins că avem un viitor comun, un viitor în comun în UE. Voi fi bucuros dacă activitatea companiilor cehe ce activează în Republica Moldova va fi urmată și de alte companii din Cehia”, a declarat Sikela.

Total
0
Shares
Total
0
Share