Alte știri

Maia Sandu s-a întâlnit, în prima zi a vizitei oficiale la Berlin, cu președintele Germaniei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul vizitei pe care o efectuează în aceste zile la Berlin, la invitația omologului său.

„Am avut o discuție productivă astăzi, la Palatul Bellevue din Berlin, cu Frank-Walter Steinmeier, Președintele Republicii Federale Germania. Am discutat despre situația politică din Republica Moldova și despre miza alegerilor anticipate din luna iulie, care ne vor permite să readucem instituțiile statului în slujba oamenilor”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului i-a mulțumit Președintelui federal Steinmeier pentru sprijinul Germaniei în depășirea crizei pandemice și pentru asistența pentru dezvoltare oferită Republicii Moldova pe parcursul anilor.

Cei doi lideri au discutat și despre relațiile bilaterale cu Germania, despre atragerea investițiilor germane în Moldova și despre continuarea programelor de asistență, desfășurate de Germania în țara noastră.

„Am reiterat determinarea Republicii Moldova de a avansa în parcursul european și apreciem sprijinul Germaniei, una dintre țările fondatoare ale Uniunii Europene, pentru calea aleasă de noi.”

După întrevederea oficială, Președinții Maia Sandu și Frank-Walter Steinmeier au susținut o conferință de presă comună, în care au menționat necesitatea consolidării relațiilor bilaterale între Republica Moldova și Republica Federală Germania.

„Această vizită este o bună oportunitate de reconfirmare a importanței pe care Republica Moldova o atașează relației cu Germania și de relansare a acestei relații, în interes comun. În calitate de președinte, îmi doresc să consolidăm relațiile economice dintre Germania și Republica Moldova. Germania este unul dintre partenerii comerciali principali ai țării noastre în Europa. Investițiile germane creează mii de locuri de muncă în industrie și agricultură. Suntem pregătiți pentru noi investiții germane. Moldova dispune de personal calificat și ar putea găzdui linii de producție pentru dispozitive și produse medicale destinate pieței europene – o soluție bună pentru producători, ce ar reduce costurile de producție și transport.

Germania a fost dintotdeauna un partener de încredere pentru Republica Moldova. Asistența germană, oferită prin intermediul Ministerului Federal al Cooperării Economice și Dezvoltării și prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, sprijină programe de infrastructură, eficiență energetică și dezvoltare locală și regională în comunitățile din Moldova, sprijină reforme importante în economie și sectorul sănătății. În 20 de ani, asistența germană pentru Moldova a depășit 290 de milioane de euro”, a declarat Maia Sandu, în cadrul conferinței de presă.

La rândul său, Președintele federal a menționat că vizita Maiei Sandu, chiar în debutul mandatului ei de președinte, este un semnal al relației strânse între Germania și Republica Moldova. Domnul Frank-Walter Steinmeier a dat asigurări că țara sa va susține agenda reformatoare a Președintei Maia Sandu.

„Cursul reformator curajos pe care l-ați ales și pe care-l reprezentanți evidențiază faptul că relațiile dintre Germania și Republica Moldova pot deveni și mai strânse în anii ce vor urma. Pledăm, la nivel bilateral, dar și la nivel european, pentru sprijinul țării dumneavoastră. Ne dorim prietenie și parteneriat între Republica Moldova și Uniunea Europeană. În ultimele săptămâni am observat că multor actori politici din țara dumneavoastră le lipsește respectul față de Constituție și față de instituțiile constituționale ale țării. Sper că rezultatul alegerilor parlamentare să creeze claritate și să netezească calea în acest sens. Avem multe de făcut.

Doamna președinte ne-a impresionat cu programul de reforme pe care ni l-a prezentat și care se extinde asupra tuturor domeniilor – economie, politică, justiție. Un program reformator pentru care declar respectul absolut. Noi vă sprijinim”, a declarat Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier.

loading...

Comments are closed.