Politic

Maia Sandu și Igor Dodon într-un gând: Anticipate prin sistemul proporțional

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fostul prim-ministru, Maia Sandu, și Președintele Republicii Moldova Igor Dodon sunt de părerea că în cazul unor alegeri anticipate în 2020, acestea trebuie organizate prin sistemul electoral modificat în 2019 de coaliția PSRM-ACUM, anume în sistemul Proporțional.

Maia Sandu susține că printre planurile formațiunii sale figurează și alegerile parlamentare anticipate dar care să fie organizate în sistemul proporțional.

„Noi știm cum au avut loc alegerile din februarie anul curent și cum unii au ajuns în Parlament”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Glavnoe” de la postul TVC 21.

Potrivit ei, următorul scrutin parlamentar trebuie să aibă loc în baza sistemului proporțional de vot, având în vedere că majoritatea parlamentară precedentă a votat modificarea legislației în acest sens.

La fel și șeful statului ieri, 13 decembrie, în cadrul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova, și-a reiterat poziția că în cazul în care va fi nevoie să fie organizat un scrutin parlamentar anticipat, atunci acesta trebuie să aibă loc în baza sistemului electoral existent la moment, adică în baza sistemului proporțional de vot.

Președintele spune că în luna ianuarie Curtea Constituțională va emite o hotărâre în ceea ce privește adresarea unor deputați referitor la anularea sistemului mixt de vot.

„Sper că hotărârea va fi adoptată în sensul că alegerile trebuie desfășurate în baza acelui sistem de vot care există în acel moment. Noi am modificat, în august, sistemul de vot”, a declarat Igor Dodon.

 

loading...

Comments are closed.