Maia Sandu și Năstase i-au dat lui Dodon puterea absolută. Consiliul Președintelui va putea subordona orice instituție a statului

nastase dodon maia, acum psrm, parlament guvern moldova

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) va putea obține informații care constituie secret de stat. Legea care prevede acest lucru va intra în vigoare astăzi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Altfel spus, premierul Maia Sandu și vicepremierul Andrei Năstase i-au dat președintelui Igor Dodon puterea absolută.

Potrivit documentului care vizează modificarea Legii securității statului, autoritățile publice centrale, precum și cele subordonate guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competență, dar și persoanele juridice publice autonome sunt obligate să furnizeze CSS la solicitare sau din oficiu orice date și informații, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică, precum și alte informații, în vederea utilizării lor pentru elaborarea deciziilor Consiliului.
 
„Refuzul autorităților menționate de a furniza datele solicitate de către Consiliul Suprem de Securitate atrage răspundere în condițiile legii”, este specificat în lege.
 
Totodată, parlamentarii au abrogat aliniatului ce ține de atribuțiile secretarului CSS. Anterior, legea prevedea că „în calitate de secretar al CSS poate fi desemnat un cetățean al Republicii Moldova cu studii superioare, fără antecedente penale, cu o reputație ireproșabilă, având o vechime de cel puțin 5 ani în cadrul organelor de securitate a statului, al forțelor armate, al organelor afacerilor interne, și care nu a fost membru al vreunui partid, nici nu a desfășurat activități politice în ultimii 10 ani”.
 
În cadrul dezbaterii proiectului, deputații PDM au atras atenția asupra faptului că prin aceste modificări se dorește substituirea instituțiilor statului printr-un organ consultativ. În replică, deputații coaliției majoritare au menționat că, de fapt, se dorește „o colaborare mai bună dintre instituțiile statului”.
 
De precizat că astfel de prevederi, implementarea cărora dorește coaliția PSRM-ACUM, se regăsește în Regulamentul privind activitatea Consiliului de Securitate al Federației Ruse. În ambele cazuri deciziile Consiliilor sunt obligatorii spre executare.
Total
0
Shares
 
Total
0
Share