MAN acționează în judecată Președinția și Parlamentul

MAN acționează în judecată Președinția și Parlamentul Republicii Moldova
Partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN) anunță că a acționat în judecată Parlamentul Republicii Moldova și Președinția Republicii Moldova în vederea nerespectării procedurilor legale de numire în funcție a noului guvernator BNM și „pentru a evita pe viitor astfel de precedente abuzive și netransparente”.

Anunțul a fost făcut de președintele MAN, Ion Ceban, care a declarat că a fost împotriva acțiunilor ilegale și a modului în care a fost demis fostul guvernator al BNM, Octavian Armașu. „Supremația legii trebuie să fie respectată de toți, indiferent de cine se află la guvernare. Acțiunile Partidului Acțiune și Solidaritate depășesc orice limite și pot avea consecințe grave pentru dezvoltarea țării. MAN promovează statul de drept și nu va tolera încălcările legii”, a precizat Ion Ceban.

Concret, MAN contestă legalitatea numirii noului Guvernator BNM, desfășurată în data de 22 decembrie 2023, întrucât acordarea cetățeniei Republicii Moldova a fost publicată în Monitorul Oficial abia în data de 23 decembrie 2023. Această acțiune contravine procedurilor legale și creează un precedent îngrijorător.

MAN a solicitat în instanță:

1. Anularea parțială a Decretului Președintelui Republicii Moldova privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova nr. 1257-XI din 21 Decembrie 2023.
2. Anularea Hotărârii Parlamentului privind numirea în funcție de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei cu nr. 427 din 22.12.2023.

MAN subliniază necesitatea unei proceduri legale, corecte și transparente în toate acțiunile de guvernare. „Recent, acțiunile netransparente din partea PAS au avut consecințe grave, cum ar fi închiderea instituțiilor educaționale, spitale, universități, demiterea specialiștilor din diverse domenii și creșterea salariilor personale”, a mai menționat președintele MAN, Ion Ceban în declarația sa.

Total
0
Shares
Total
0
Share