MAN cere clarificări instituțiilor statului privind limitările de acces impuse cetățenilor

La data de 21 decembrie 2023, consilierii municipali din cadrul fracțiunii PAS au depus o plângere la Direcția de Poliție a municipiului Chișinău, susținând că li s-a limitat accesul în Primăria municipiului Chișinău prin instalarea unui turnichet la intrare. Primarul Ion Ceban a respins acuzațiile, argumentând că această măsură a fost luată pentru a asigura securitatea angajaților instituției.

În replică la aceste evenimente, consilierul municipal MAN, Anatol Turchin, a adresat o interpelare către Președinție, Parlament și Guvern, punând accentul pe necesitatea transparenței și accesului public în instituțiile statului. El a evidențiat faptul că și în cele trei instituții există limitări de acces fizic din partea cetățenilor și a solicitat clarificări cu privire la regulile de acces, necesitatea limitării acestuia și modalitatea prin care un cetățean poate asista la ședințele publice, poate depune petiții sau solicita audiență.

„Deoarece consilierii din Fracțiunea PAS nu vor să asculte argumentele autorității locale, am solicitat de la Parlament, Președinție și Guvern să ne explice tuturor de ce accesul în instituțiile de stat și la ședințele publice sunt condiționate formal (prin înregistrare prealabilă, programare în audiență etc) sau fizic (garduri, turnichete, sistem de control-acces, etc).Sperăm că, consilierii PAS vor fi mai empatici față de explicațiile oferite de instituțiile controlate în totalitate de colegii lor de partid” se arată într-un mesaj al consilierului municipal MAN, Anatol Turchin.

În contextul acestor interpelări, Mișcarea Alternativa Națională își reafirmă sprijinul pentru principiul transparenței în funcționarea instituțiilor publice și consideră că cetățenii au dreptul să participe și să monitorizeze activitatea acestora.

Total
0
Shares
Total
0
Share