Mandatul de arestare pe numele lui Ilan Șor a fost menținut și de Curtea Supremă de Justiție

Mandatul de arestare emis pe numele lui Ilan Șor a fost menținut și de Curtea Supremă de Justiție (CSJ), informează Agora.md

Potrivit Colegiului Penal, care s-a expus pe 14 iulie, apărătorii inculpatului nu au prezentat nicio probă, care ar demonstra schimbarea situației în raport cu momentul aplicării măsurii preventive. Decizia este irevocabilă.

Potrivit documentului, la 29 iunie 2021, avocații Denis Calaida şi Aureliu Colenco, în interesele lui Şor Ilan, au depus la Curtea de Apel Cahul, o cerere prin intermediul căreia cerea înlocuirea măsurii preventive, solicitând „emiterea unei încheieri prin care să fie dispusă anularea anunțării în căutare a inculpatului Şor Ilan”, şi înlocuirea arestării cu „o măsură mai blândă, şi anume – liberarea provizorie sub control judiciar”.

Același document arată că în cazul în care CSJ ar fi luat o decizie în favoarea lui Șor, politicianul ar fi semnat o declarația pe proprie răspundere, prin care acesta „îşi asumă prezenţa benevolă la toate ședințele de judecată de examinare a cauzei penale în ordine de apel şi contribuirea la desfăşurarea examinării cauzei penale în mod operativ, fără tergiversări”.

La 11 iulie, curent, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate Ilan Șor a obținut un mandat de parlamentar.

Astfel, potrivit legii, după procedura de validare a scrutinului, liderul PP „Șor” va căpăta imunitate parlamentare, fapt care îl scutește de potențialele rețineri.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, „în cazul în care un deputat a comis o infracţiune sau o contravenţie, Procurorul General poate cere Parlamentului ridicarea imunităţii acestuia pentru a efectua măsuri procesuale de reţinere, percheziţionare, arestare sau trimitere în judecată”.

Menționăm că Ilan Șor a fost reţinut în mai 2015, iar doi ani mai târziu a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani.

Pedeapsa va intra însă în vigoare doar după ce va deveni definitivă. În prezent, dosarul este în examinare la Curtea de Apel Cahul, acolo unde a fost strămutat și a suferit zeci de amânări. La finele anului 2020, o judecătoare din completul de magistrați și-a depus cererea de demisie.

Ilan Șor se declară nevinovat, acesta a părăsit Republica Moldova în iunie 2019.

Citește și: ULTIMA ORĂ // După alegerile de duminică, socialiștii din toată țara au fost convocați în ședință

Total
0
Shares
Total
0
Share