Politic

Manifestațiile din Myanmar, tot mai violente. Cel puțin 38 de protestatari au fost uciși duminică de polițiști

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cel puțin 38 de persoane au fost ucise duminică în Myanmar în timpul unor noi manifestații împotriva juntei militare instalate la putere printr-o lovitură de stat, acesta fiind unul dintre cele mai grave bilanțuri ale victimelor de la declanșarea protestelor și până în prezent, scrie Digi24.ro

Cele mai multe victime au fost înregistrate în orașul Yangon, acolo unde forțele de securitate au împușcat și ucis cel puțin 22 de oameni, transmite CNN.

Potrivit ambasadei Chinei în Myanmar, mai multe fabrici din Yangon, finanțate de China, au fost ditruse după ce protestatarii le-au incendiat în timpul manifestațiilor din weekend.

Totodată, alte 16 persoane au murit duminică în alte regiuni din Myamar, inclusiv în Mandalay și Bago. Printre victime se află și un ofițer de poliție.

Bilanțul victimelor de la declanșarea protestelor la începutul lunii februarie și până în prezent a ajuns la cel puțin 126 de morți.

Manifestațiile de duminică au survenit la o zi după un vibrant apel la rezistență împotriva acestei ”dictaturi injuste” lansat de un lider al opoziției, Mahn Win Khaing Than, fost președinte al parlamentului și acum vice-președinte al unui legislativ care în urma loviturii de stat funcționează în clandestinitate, potrivit Agerpres.

În cursul serii, junta a declarat legea marțială în două districte ale capitalei economice Rangoon, unde polițiștii și soldații s-au confruntat cu protestatarii înarmați cu bâte și cuțite. Ascunși în spatele unei baricade, aceștia au fugit după ce forțele de securitate au deschis focul asupra lor.

Proteste în masă au loc în Myanmar în fiecare zi, de când armata a preluat controlul asupra țării.

Lovitura militară a avut loc în 1 februarie 2021. Aung San Suu Kyi și alți lideri politici au fost arestați în cursul nopții. La câteva ore după aceste arestări, televiziunea armatei a confirmat că puterea militară declară stare de urgență pentru un an. Lovitura de stat a intervenit după tensiuni între guvernul civil și armată pe tema alegerilor legislative desfășurate în noiembrie 2020, care au fost câștigate din nou, în mod covârșitor (cu 83 la sută din voturi), de partidul condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a fost dată chiar cu câteva ore înainte ca noul parlament să-și înceapă prima sesiune.

Citește și: Reacția lui George Simion, după declarația Maiei Sandu: ”Am văzut reacția lașă!”

 

loading...

Comments are closed.